75. godišnjica

Na Ivan- sedlu obilježena godišnjica ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu

Vijesti / Flash | 30. 07. 2016. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Ivan-sedlu danas je, u sklopu obilježavanja 75. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, upriličena središnja proslava za Sarajevsku i Hercegovačko-neretvansku županiju, čiji su sudionici još jednom istaknuli značaj njegovanja antifašističkih vrijednosti u izgradnji prosperitetnije budućnosti države Bosne i Hercegovine, svih njenih građana i naroda.

Sudionicima tradicionalne svečanosti obratili su se u ime organizatora - predsjednici Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Hadžići i UABNOR Konjic Fadil Šehić i Ćazim Ćibo, kao i ministar za braniteljska pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, te predstavnici drugih udruženja antifašista, pocrtavajući odlučnost na planu očuvanja antifašističkih tekovina.

Ukazali su na povijesnu važnost 27. srpnja - Dana ustanka naroda BiH u kontekstu kreiranja pretpostavki za razvoj moderne Bosne i Hercegovine u okviru bivše SFRJ, kao i za kontinuitet antifašističkog djelovanja u razdoblju nakon osamostaljenja zemlje.

Ocijenjeno je kako djelovanje s pozicija antifašizma podrazumijeva stalni i proaktivan angažman u borbi protiv svih nazadnih pojava koje i danas opterećuju društvenu stvarnost i odnose u Bosni i Hercegovini i šire.

''Mi antifašisti stojimo čvrsto na nogama i dat ćemo puni doprinos na suzbijanju svih retrogradnih pojava i zla fašizma, ma odakle oni dolazili'',  poruka je, odaslana s današnjeg skupa.

Kako je Feni kazao predsjednik UABNOR Hadžići Fadil Šehić, u sklopu obilježavanja godišnjice ustanka naroda BiH položeno je cvijeće na spomenik palim borcima i na šehidsko spomen-obilježje u Tarčinu, na spomen-česmu Prve proleterske udarne postrojbe i na središnji spomenik na Ivan-sedlu, gdje je odata počast svim borcima antifašistima i svim žrtvama fašizma, te su evocirana sjećanja na ratni put i stasanje antifašističkog pokreta.

Prethodno je u Hadžićima održano natjecanje u streljaštvu.

Kopirati
Drag cursor here to close