Svijet u strahu

Na istoku Ukrajine sve napetije

Vijesti / Flash | 29. 08. 2014. u 08:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pogoršava se stanje na istoku Ukrajine nakon što su separatisti počeli protuofenzivu, prema mnogim izvorima, s pomoću ruske vojske. Moskva to opovrgava.

Ukrajinsko vijeće za nacionalnu sigurnost na izvanrednoj je sjednici odlučilo ponovno uvesti obvezno služenje vojnog roka, a predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je stanje vrlo teško, ali pod nadzorom.

Proruski pobunjenici u Ukrajini izjavili su da će udovoljiti zahtjevu Kremlja i otvoriti "humanitarni koridor" kako bi omogućili povlačenje ukrajinskih vojnika koje drže u okruženju, prenose agencije.

Zasad se ne zna kako će vlada u Kijevu reagirati na tu ponudu koju je prvo predložio Vladimir Putin, ali je odgovor ukrajinske vojske bio negativan.

Vojska je priopćila da je Putinov poziv samo pokazao da su ti ljudi (separatisti) pod izravnom kontrolom Kremlja, prenosi Reuters.

Ukrajinski lojalistički borci opkoljeni su više od tjedan dana u gradu Ilovajsku, 40 km jugoistočno od separatističkog uporišta Donecka, čiji je pad tek pitanje dana, ako je vjerovati proruskim pobunjenicima.

Kijev je optužio ruske vojnike da su ilegalno ušli u istočnu Ukrajinu i rekao je da će braniti svoj teritorij.

Međunarodna zajednica traži način kako prisiliti ruskoga predsjednika Vladimira Putina na suradnju.

Osuda je stigla s izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je održana na zahtjev Litve. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će sutra na sastanku na vrhu Europske unije razmotriti mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je proširenje sankcija Moskvi.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se, međutim, ne doima zabrinuto reakcijama Zapada.

Štoviše, Putin se prvi put javno obratio ukrajinskim pobunjenicima i pohvalio ih zbog "velikog uspjeha", prenosi britanski Telegraph. 

U govoru koji se lako može shvatiti kao prikriveno proglašenje pobjede, Putin je ukrajinske separatiste nazvao "vojskom Novorusije". Novorusija je naziv koji su pobunjenici nadjenuli svojoj samoproglašenoj državi, a ujedno i povijesni naziv ruskog carstva.

Kopirati
Drag cursor here to close