Slovenija

Na granici Schengena dosljedno se provode sustavne kontrole

Vijesti / Flash | 21. 06. 2017. u 16:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija će iskoristiti mogućnosti za što bolju protočnost prometa na svojim granicama u turističkoj sezoni, ali su gužve u Europi u ljetnim mjesecima redovita pojava i neće se moći u cijelosti izbjeći niti ove godine, kazao je srijedu državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic slovačkoj veleposlanici u Ljubljani Evi Ponomarenkovoj.

Kako je objavilo slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, glavna tema Šeficova razgovora s Ponomarenkovom bilo je pitanje sustavnih kontrola putnika što ih Slovenija od travnja provodi na granici s Hrvatskom, zemljom koja i ove sezone očekuje velik broj slovačkih gostiju na svojoj obali, odnosno kako će se te mjere odvijati u vrijeme ljetne turističke sezone.

"Slovenija na vanjskoj granici Schengena dosljedno provodi sustavne kontrole. U vrijeme najvećih prometnih opterećenja koristima mogućnost odstupanja i prelaska na ciljanu kontrolu, ali samo u nužno potrebnom opsegu, u skladu s procjenom rizika i ne na uštrb sigurnosti", istakno je Šefic, prema priopćenju slovenskog MUP-a.

Šefic je dodao kako treba uvažiti činjenicu da Slovenija mjerama kontrole na vanjskoj granici Schengena daje doprinos većoj sigurnosti cijele Europske unije, ali da će se primjenom mjera osigurati da državljani EU-a na granici ne čekaju predugo i bez potrebe.

"Iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti kako bi omogućili što bolju protočnost na graničnim prijelazima, ali je činjenica da su kolone i povećani cestovni promet, te promet na graničnim prijelazima pojava koja se iz godine u godinu ponavlja ljeti, te da se to ni ove godine neće moći izbjeći", kazao je slovenski državni tajnik.

Šefic je kazao da su mjere pojačane granične kontrole koje je uvela Austrija nepotrebne jer Slovenija dobro čuva svoju granicu s Hrvatskom, pa će zbog tog nadzora ove godine opet dolaziti do zastoja u tunelu Karavanke, najvećem austrijsko-slovenskom graničnom prijelazu.

Kopirati
Drag cursor here to close