Obljetnica Oluje

Na glavnom kninskom trgu čulo se i 'Za dom spremni'

Vijesti / Flash | 05. 08. 2016. u 13:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu u petak su obilježili i izdvojeni slučajevi na glavnom trgu gdje je, nakon službene svečanosti, desetak posjetitelja uzvikivalo "Za dom - spremni" te pjevalo 'Juru i Bobana'.

Riječ je o muškarcima koji su došli odjeveni u crne majice s natpisom IX. bojne Rafael Vitez Boban. Jedan od njih nosio je zastavu HOS-a. Slične pjesme mogle su se čuti i iz nekih obližnjih gradskih kafića.

Također, skupina mladića i djevojaka tako je, uz taktove Thompsonove pjesme, na oduševljenje prisutnih zapalila srpsku zastavu.

S druge strane, u Beogradu su se u petak u podne oglasila zvona svih pravoslavnih crkava čime je, uz jednominutni zvuk sirene, odana počast Srbima stradalim tijekom hrvatske oslobodilačke akcije Oluja.

Građani koji su se tog časa zatekli na ulicama prijestolnice Srbije, zastajali su odajući počast stradalim sunarodnjacima iz Like, Dalmacije, i Korduna.

Prethodno je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služena misa zadušnica Srbima stradalim u Hrvatskoj i BiH, a u ime srbijanske vlade nazočio je ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Misu je služio vikarni episkop Arsenije koji je rekao da "treba opraštati, ali ne zaboravljati" jer je "proteklih 20 godina prošlo s bolom i prazninom koje ništa ne može popuniti".

Središnja manifestacija dan sjećanja na stradale i izbjegle Srbe u akciji Oluja održana je u četvrtak navečer u beogradskom naselju Busije, koje su poslije akcije Oluja naselili Srbi iz Hrvatske i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close