'Na komšiju se ne može'

Na današnji dan potpisan Dayton: Potpisnici preminuli, dokument izgubljen

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 08:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daytonskim mirovnim sporazumom koji su 21. studenog 1995. parafirali tadašnji predsjednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević službeno je okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

Sva trojica potpisnika sporazuma su umrla, original dokumenta je izgubljen, a političari u BiH i dalje raspravljaju o njegovoj reviziji. Umro je i bivši međunarodni izaslanik za Balkan i kreator Daytonskog sporazuma, američki diplomat Richard Holbrooke, piše Beta.

Sporazumom koji je parafiran u vojnoj bazi Wright-Patterson u američkom gradiću Dayton poslije trotjednih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD-a, BiH je podijeljena na dva entiteta - Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Miroljubiv način

Sporazum, parafiran u Daytonu, u prisutnosti tadašnjeg državnog tajnika SAD-a Warrena Christophera, Milošević, Tuđman i Izetbegović službeno su potpisali tri tjedna kasnije, 14. prosinca 1995. u Jelisejskoj palači u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose reguliraju prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS-a, uz međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje sporova isključivo na miroljubiv način.

Prvih pet godina po potpisivanju sporazuma u Daytonu je svakog studenog međunarodnim skupovima obilježavanja godišnjica okončanja rata u BiH.
je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH

Posljednji put predstavnici država-potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u bazi Wright-Patterson studenog 2000. godine, ali obilježavanju jubileja tada nije prisustvovao nitko od potpisnika.

Bivši međunarodni izaslanik za Balkan Richard Holbrooke koji se smatra glavnim arhitektom sporazuma, rekao je listopada 2005. u Sarajevu da je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da u njemu postoje i neke greške, nastale, uglavnom, zbog njegovog neprovođenja.

Holbrookeu je na desetogodišnjicu potpisivanja sporazuma u Daytonu uručena Daytonska nagrada za mir u znak priznanja za postiznaje Daytonskog sporazuma.

Posljednjih godina neki političari u BiH, međunarodni predstavnici i pojedine međunarodne institucije ukazivali su na potrebu revizije Daytonskog sporazuma.

Bivši Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown je isticao da je Daytonski sporazum osnovno, ali ne i konačno rješenje za BiH i da eventualne promjene moraju doći iz same BiH.

I njegovi nasljednici na toj dužnosti su ukazivali na neophodnost reforme Daytonskog sporazuma, ali i na to da su reformski procesi u BiH potpuno stali, zbog čega je "BiH najudaljenija od Europe u odnosu na sve zemlje regije".

Prije više od 10 godina, u Bruxellesu je održana konferencija o ustavnim promjenama u BiH, na kojoj lideri osam najvećih političkih stranaka nisu uspjeli da se dogovore o bitnijim izmjenama Daytonskog sporazuma, ali su se suglasili da se ojačaju strukture vlasti i da se učine efikasnijim.

U lipnju 2008. u Luksemburgu, BiH i EU potpisale su SSP i privremeni trgovinski sporazum, a u studenom 2010. EU je ukinula vize za putovanja državljana BiH.

Krajem 2014. godine lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović postigli su, na sastanku u Odžacima, dogovor o ustavnim reformama BiH, koji, međutim, nije doveo do pomaka.

Izgubljeni dokument

Također su propali i razgovori vodećih političkih stranaka u BiH s dužnosnicima SAD-a i EU o ustavnim reformama i ubrzanju puta BiH ka EU i NATO-u, koji su vođeni u listopada 2009. u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu.

EU je tada poručila da je reforma Ustava ključ za europske integracije BiH.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić objelodanio je početkom 2008. da je iz arhive tog tijela izgubljen originalni dokument Daytonskog sporazuma.

Dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u RS-u je državni praznik i neradni dan, dok je u Federaciji BiH to običan radni dan.

U svibnju 2011. uhićen je jedan od najtraženijih haških optuženika za ratne zločine u BiH, ratni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić i izručen haškom Tribunalu. Četiri godine ranije uhićen je i tom sudu izručen predsjednik RS-a Radovan Karadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close