Na godišnjicu genocida

Na dan ukopa u Srebrenici, u Banja Luci skup potpore Ratka Mladića

Vijesti / Flash | 06. 07. 2017. u 11:06 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci će u utorak, 11. srpnja ove godine na godišnjicu genocida biti održan skup pod nazivom ''Podrška generalu Ratku Mladiću-stop lažima o Srebrenici'', a koji organizira udruženje ''Srpski sabor zavetnici''.

Glasnogovornik Policijske uprave Banja Luka Marija Markanović rekla je da je odobren zahtjev za održavanje skupa, koji će biti održan 11. srpnja, a okupljeni će s Trga Krajine ići Gospodskom ulicom do Hrama Hrista Spasitelja.

Jedan od organizatora ovog skupa Srđan Vukojević rekao je da na skupu očekuju oko 300 ljudi, piše BIRN.

''Hoćemo da iznesemo istinu o Srebrenici i stradanju srpskih žrtava prije ulaska Vojske Republike Srpske i Mladića. Osim toga ukazat ćemo i na manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici“, istakao je Vukojević.

U Srebrenici će u utorak 11. srpnja biti ukopano preko 70 žrtava genocida koji je počinjen u srpnju 1995. godine, kada je ubijeno preko 7.000 muškaraca i dječaka, a preko 40.000 žena, starijih i djece protjerano.

Ratku Mladiću se kao bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske u Haagu trenutno sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH, a prvostupanjska presuda se očekuje u studenom.

Do sada pred Haškim tribunalom i Sudom BiH je osuđeno ukupno 43 osobe na oko 600 godina zatvora i tri doživotne kazne za genocid i druge zločine u Srebrenici.

U Splitu mimohod za žrtve Srebrenice

''Mimohod 8372'' u spomen na žrtve genocida u Srebrenici održat će se 10. srpnja u Splitu.

Mimohod i ove godine organizira Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, ogranak grada Splita i Splitsko dalmatinske županije, u suradnji s Vijećima bošnjačke nacionalne manjine u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, KDB "Preporod" Split, Medžlis Islamske zajednice u Splitu, a uz potporu Grada Splita.

Mimohod će bit održan od 18 do 18:45 sati ulicama: Trg Republike – Marmontova - kralja Tomislava – Hrvojeva – Riva, piše Fena.

U 19 sati bit će održana prigodna muslimanska molitva, dok je u 20 sati predviđena projekcija dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici – Divanhana (klub) u mesdžidu Islamske zajeenice u Splitu, Cosmijeva 1.

Kopirati
Drag cursor here to close