Rex Tillerson

Na čelu State Departmenta, biznismen koji ima veze s Putinom

Vijesti / Flash | 13. 12. 2016. u 10:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump odlučio je da direktor ExxonMobila Rex Tillerson u njegovoj administraciji predvodi State Department, odbacujući brige oko bliskih veza tog businessmana s Rusijom i privodeći kraju dugi proces provjere.

Dvojica ljudi bliska Trumpovom tranzicijskom timu priopćila su u ponedjeljak navečer da je Trump izabrao Tillersona za novog državnog tajnika. Oni su inzistirali na anonimnosti, jer nisu bili ovlašteni da priopće izbor prije službene objave.

Trump bi trebao objaviti njegovu nominaciju u utorak ujutro po lokalnom vremenu. Izbor bi ga mogao dovesti u potencijalni sukob s Kongresom oko potvrde Tillersona, koji ima veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vodeći republikanci već su iskazali nervozu zbog Tillersona, dok su izražavali neslaganje s obavještajnim procjenama u kojima se navodi da se Rusija uplitala u američke predsjedničke izbore kako bi pomogla Trumpu.

Dva sastanka s čelnikom naftne industrije impresionirala su, međutim Trumpa, koji je nazvao Tillersona "igračem, svjetske klase" u intervjuu za "Fox News Sunday."

Trump je u intervjuu ukazao na duboke veze Tillersona s Moskvom kao ključnu točku. Kao čelnik ExxonMobila, on je održavao bliske veze s Rusijom, a predsjednik Vladimir Putin uručio mu je 2013. godine Orden prijateljstva, što je visoka počast za jednog stranca.

Ukoliko ga potvrdi Senat, Tillersonov ključni test bit će, da li će svoje korporativne vještine sklapanja ugovora biti u stanju unijeti u delikatni svijet međunarodne diplomacije. On će se suočavati s trenutnim izazovima u Siriji, gdje bjesni građanski rat, ali i u Kini, uzimajući u obzir nedavne Trumpove sugestije da bi mogao zauzeti agresivniji stav u odnosima s Pekingom.

Očekuje se da Tillerson koji je postao direktor ExxonMobil korporacije 2006., umiroi u 2017. godini. Tillersonov vjerovati naslijednik, Darreen Woods uveden je u kompaniju prije godinu dana, tako da praktično ne bi bilo prekida u planovima nasljeđivanja u Exxonu ukoliko Tillerson postane državni tajnik, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close