Prirodne katastrofe

Na 'braniku' Srpske: Mile Međed odbio suradnju s NATO-om

Vijesti / Flash | 07. 03. 2017. u 08:07 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska odbile su sudjelovati u vježbi zaštite od posljedica prirodnih nesreća na teritoriji Bosne i Hercegovine, koju organizira NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, izjavio je u ponedjeljak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, piše Aljazeera.

Vježba u kojoj se civilne strukture pripremaju za reagiranje u cilju spašavanja života i materijalnih dobara u uvjetima prirodnih katastrofa trebala bi biti održana u rujnu, uz više od 850 sudionika iz 30-ak država.

Po riječima Güntera Bretschneidera, direktora EADRCC-a, katastrofalne poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine pokazale su koliko je nužna ovakva vrsta priprema.

Stoga će se raditi simulacija različitih kriznih situacija, poput zemljotresa, odrona tla, rudarskih nesreća...

"Pokazat ćemo kako zemlje zajedno rade kada se suoče sa zajedničkim izazovom", rekao je Bretschneider novinarima u Sarajevu, gdje je doputovao u sklopu priprema za organiziranje vježbe.

'Važno je da RS učestvuje'

Bilo je planirano da se vježba održi u sjevernoj Bosni, međutim, iz uprave Civilne zaštite RS-a poslali su obavijest kako za to nisu zainteresirani.

Mektić je kazao kako je u pismu šefa Civilne zaštite RS-a Mileta Međeda pisalo da oni ne žele vježbu na svojoj teritoriji.

"Ne žele da se tamo simulira minski incident", kazao je Mektić.

Novinare je zanimalo stoji li u pozadini odbijenice iz Banja Luke to što se vježba organizira kao dio veza Bosne i Hercegovine s NATO-om, ali Mektić o tome nije želio nagađati.

Rekao je kako bi bilo izuzetno važno da i RS sudjeluje u ovakvom projektu.

"Još jednom pozivam, jer je jako bitno da se dio ove vježbe održi i na teritoriji RS-a", rekao je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close