Tužiteljstvo traži saslušanje

Mutap i ostali: Obrane se protive saslušanju doktora

Obrana Zijada Mutapa i Alise Ramić protive se saslušanju doktora Dizdarevića, navodeći da njegov nalaz stoji u dispozitivu optužnice.
Vijesti / Flash | 16. 05. 2023. u 16:25 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počelo je ponovno suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu. Državno tužiteljstvo predložilo je da se prihvate dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku, te da se naknadno sasluša doktor Kemal Dizdarević, čemu su se Obrane usprotivile.

Tužitelj Dubravko Čampara rekao je da predlaže da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku i zatražio ponovnu reprodukciju svjedočenja stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje, te Irhada Kosa.

Dokaz o nepostojanju organske amnezije

"Predlažemo da se prvo reproduciraju snimci sa svjedočenja svjedoka stručnjaka tijekom prvostupanjskog postupka, a potom da saslušamo doktora Kemala Dizdarevića", rekao je Čampara, navodeći da će Apelacijsko vijeće tada dobiti jasnu sliku o svemu, odnosno o nepostojanju organske amnezije optužene Alise Ramić.

"Doktor Dizdarević je bio uključen od početka, te je njegovo saslušanje neophodno, a sudac Perić tijekom prvostupanjskog postupka nam to nije dozvolio", rekao je Čampara.

Obrana Zijada Mutapa i Alise Ramić protive se saslušanju doktora Dizdarevića, navodeći da njegov nalaz stoji u dispozitivu optužnice i da on prilikom saslušanja tijekom istrage nije rekao ništa važno za ovaj predmet.

"On je govorio o tome zašto je dobio otkaz, ne vidim kako bi nam to bilo korisno", rekla je braniteljica Nina Kisić.

Dokazni prijedlog izlazi van okvira

Branitelj Ermin Gačanović rekao je da dokazni prijedlog Tužiteljstva BiH izlazi izvan okvira razloga zbog kojih je ukinuta prvostupanjska presuda.

"Svjedočenje Kemala Dizdarevića je nezakonit dokaz jer on je svjedok, a prema navodima Tužiteljstva, oni od njega traže mišljenje, a to on ne može dati, već vještak. On nije predložen za vještaka ni u prvostupanjskom postupku", rekao je Gačanović.

Kadrija Kolić, branitelj Josipa Barića, rekao je da prijedlozi Tužiteljstva izlaze izvan okvira Zakona o kaznenom postupku, te da ih to čini nepravičnim.

Zatražio je da Državno tužiteljstvo povuče optužnicu protiv Barića jer dokazni postupak se, kako je rekao Kolić, ne odnosi na njegovog branjenika.

Odluka 29. svibnja

Obrana Muamera Ožegovića pridružila se Obranama koje se protive dokaznom prijedlogu Državnog tužiteljstva.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je 23. ožujka ukinulo prvostupanjsku presudu Suda BiH, kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Na prvostupanjsku presudu od 24. studenog 2022. godine Tužiteljstvo BiH je uložilo žalbu Apelacijskom vijeću koje je utvrdilo bitne povrede postupka.

Apelacijsko vijeće Suda BiH će 29. svibnja donijeti odluku o prijedlozima Državnog tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close