Mostarski odvjetnik

Muselimović: Izuzimanje Radončićeve dokumentacije bez naloga Suda je kazneno djelo

Vijesti / Flash | 16. 03. 2016. u 15:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je na ročištu za izjašnjenje o krivici Minka Kreho, sutkinja Suda BiH, kazala da ne zna po čijem nalogu su pripadnici SIPA-e upali u privatne prostorije Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, i izuzeli medicinsku dokumentaciju, te da je o tome saznala iz medija, struka je zgrožena da se u BiH državi događaju takve stvari.

Pravilo postupka

Odvjetnik Josip Muselimović, kazao je u izjavi za Avaz, da je Zakon o kaznenom postupku jasan.

''Nalog za oduzimanje predmeta, bilo kakvih, pa i medicinske dokumentacije, izdaje Sud, a na prijedlog nadležnog tužitelja ili druge ovlaštene osobe. Isključivo je tako i nikako drugačije. Privremeno se predmeti, za koje netko ima interes mogu oduzeti i bez naloga Suda ali samo u slučaju ako postoji opasnost od odgode, eventualno da ti dokazi mogu biti uništeni. Ako se osoba od koje se ti dokumenti oduzimaju usprotivi onda tužitelj mora zatražiti od suca za prethodni postupak ili suca za prethodno saslušanja ili postupajućeg vijeća odobrenje za to'', kazao je Muselimović.

Na pitanje je li u slučaju Fahrudina Radončića prekršen Zakon o kaznenom postupku s obzirom da u slučaju Fahrudina Radončića od suca nije traženo odobrenje, a nije postojala opasnost da će medicinska dokumentacija biti uništena, Muselimović je kazao: ''Tako je. Zakon o Kaznenom postupku je prekršen jer u ovom slučaju sudac za prethodni postupak nije dao nalog za izuzimanje medicinske dokumentacije, prema tome neko je povrijedio pravilo postupka odnosno neko je možda počinio i kazneno djelo. Sada se treba utvrditi tko je taj netko. Da se meni osobno ovo dogodilo podnio bih disciplinsku prijavu protiv osobe koje su to uradile, a razmislio bih i o kaznenoj prijavi'', dodao je Muselimović.

Utvrditi odgovornost

Odvjetnik Sead Hodžić također je kazao da se mora utvrditi tko je ovlastio pripadnike SIPA-e da pregledaju i kopiraju medicinsku dokumentaciju Fahrudina Radončića.

''S obzirom da se procedura vodi pred Sudom BiH odnosno potvrđena je optužnica, troje optuženih već se izjasnilo o krivici, a Radončić se danas izjasnio, sudac koji vodi postupak morao je biti obaviješten o izuzimanju medicinske dokumentacije. Tužitelj je morao predložiti Sudu ili uputiti zahtjev da traži da se izvrši provjera medicinske dokumentacije zdravstvenog stanja Fahrudina Radončića. U prijedlogu je tužitelj morao navesti što traži točno i tko će izvršiti tu naredbu odnosno koja policijska agencija. To je moralo biti poslano sucu koji bi odlučio hoće li to dopustiti li ne. Sudac takvo nešto može dopustiti, ne mora ili može udovoljiti Tužiteljstvu djelomično. Dakle, prvo i osnovno je utvrditi tko je ovlastio pripadnike SIPA-e da izuzimaju dokumentaciju'', kazao je odvjetnik Sead Hodžić.

On je dodao da Radončić, po njegovom mišljenju nakon potvrđivanja optužnice nije uopće trebao biti u pritvoru. Podsjećamo, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, je 14. ožujka ove godine u 13.30 sati na vlastitu odgovornost napustio Institut za bolesti srca - Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) i vraćen je u Pritvorsku jedinicu Suda BiH, piše Dnevni Avaz.

''Do napuštanja Klinike došlo je na zahtjev gospodina Radončića, koji je odbio predloženi dijagnostički i terapijski postupak, a u cilju da sačuva integritet konzilija liječnika. Naime, za vrijeme boravka na Klinici u više navrata su dolazili inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), provjeravali, kopirali i odnosili Radončićevu medicinsku dokumentaciju. Prema kazivanju jednog od članova konzilija, radi se o nezabilježeno surovom postupku kako prema Radončiću, tako i prema liječnicima i osoblju bolnice'', kazao je prekjučer Dragan Barbarić, jedan od odvjetnika iz Radončićevog odvjetničkog tima.

Radončić je, kako je rekao odvjetnik Barbarić, upozoren da odbijanjem ponuđenih medicinskih mjera i procedura može ugroziti svoj život. Lider SBB-a u UKCS je prebačen u srijedu, 9. ožujka, nakon što su kod njega konstatirani zdravstveni problemi, srčane tegobe.

Fahrudin Kulenović, predsjednik Liječničke komore Sarajevske županije, komentirajući informaciju da je lider SBB Fahrudin Radončić napustio Institut za bolesti srca - Klinika za kardiokirurgiju UKCS-a kako bi sačuvao integritet konzilija liječnika koji su mu preporučili terapiju, rekao je da policija nema pravo nadgledati rad liječnika.

''Žao mi je što se liječnici UKCS-a odmah nisu obratili meni kako bi Liječnička komora SŽ preuzela određene korake radi njihove zaštite. Da su se obratili odmah bismo poduzeli mjere da zaštitimo njihov stručni rad onako kako oni hoće da ga provedu i kakvu oni hoće terapiju da propišu. Njih ne može nadgledati nikakva policija niti ima pravo na to'', istaknuo je Kulenović.

Kopirati
Drag cursor here to close