Banja Luka

Mural posvećen Mladiću s natpisom: "Ujedinjenje je počelo"

Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka "ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti".
Vijesti / Flash | 10. 12. 2021. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je na zidu zgrade u širem centru Banja Luke. Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Njegova autor za sada je nepoznat.

Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka "ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti".

Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Nije jedini

Glasnogovornica Policijske uprave Banja Luka Danijela Mučibabić kazala je za Radio Slobodna Europa (RSE) da policija o ovom muralu nema informacije.

"Koliko mi je poznato, nismo primili nikakve prijave. To je u nadležnosti komunalne policije", kazala je Mučibabić.

Mural u Banja Luci nije jedini u Bosni i Hercegovini koji je posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Proteklih godina oslikavani su u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska – Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Gradiški na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem srpnja dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

"Nisu nadležni"

Istovremeno, Narodna skupština RS je usvojila, po hitnom postupku, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Uoči nametanja odluke, Inzko je posjetio nekoliko gradova u Republici Srpskoj nakon čega je objavio pismo za javnost u kojem je naveo kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima.

Inzko je tada zatražio uklanjanje murala s likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je "situacija toliko nakaradna da se može sačiniti 'turistička' karta top bosanskohercegovačkih gradova s muralima ratnim zločincima".

Mural s Mladićevim likom u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), dug 25 metara, prvi je koji je uklonjen nakon zahtjeva Inzka.

U Kalinoviku, Nevesinju, Gradišci i Gacku murali i dalje nisu uklonjeni. Vlasti u tim lokalnim zajednicama ističu ili "kako nisu nadležni" za taj posao ili "čekaju nalog odozgo".

Ratko Mladić osuđen je pred Haškim sudom na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona, zločina protiv čovječnosti, istrjebljivanja i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close