Odjava iz Hrvatske

MUP RH: Nepoznat broj odjavljenih osoba iz BiH

Vijesti / Flash | 04. 08. 2016. u 14:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po službenoj dužnosti iz Zbirke podataka o prebivalištu i boravištu građana u Republici Hrvatskoj u 2013. godini odjavljeno je 16 895 osoba, u 2014. godini 10 496, a u 2015. godini 8337 osoba, rečeno je Feni iz Službe za odnose s javnošću MUP-a RH.

Podatke za 2016. godinu moći će, kažu iz MUP-a, dostaviti koncem godine nakon što se izvrši statistička obrada podataka za godišnje izvješće.

U njihovoj zbirci podataka, podaci o osobama kojima je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti ne vode se prema kriteriju gdje je osoba rođena ili gdje je imala prijavljeno prebivalište prije nego što je odjavljena, tako da se ne može utvrditi točan broj osoba koje su odjavljene, a dolaze iz BiH.

Inače, sve policijske uprave i policijske postaje u Republici Hrvatskoj kontinuirano, od stupanja na snagu Zakona o prebivalištu od 29. prosinca 2012. godine, provode postupke odjave prebivališta po službenoj dužnosti osoba za koje se u provedenim postupcima utvrdi da ne žive na adresi prijavljenog prebivališta.

Policijska uprava, odnosno postaja na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište ima ovlast po službenoj dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe, ako se terenskom provjerom utvrdi da konkretna osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti, te druge pravne ili fizičke osobe.

Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a RH, rečeno  je, kako su po postojećem zakonu o prebivalištu uređeni postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu osoba za koje se ispostavi da na prijavljenoj adresi nisu nikada živjele, kao i osoba koje su živjele na adresi prijavljenog prebivališta, ali su odselile u neko drugo mjesto u Republici Hrvatskoj, ili su iselile iz Republike Hrvatske, a nisu prijavile promjenu prebivališta, odnosno odjavile prebivalište u Republici Hrvatskoj. U skladu s člankom 14. navedenog Zakona, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske vodi Zbirku podataka o prebivalištu i boravištu građana koja, između ostalih podataka, sadrži podatke o osobama kojima je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti.

Podsjećamo, ministar unutarnjih poslova RH Vlaho Orepić kazao je ranije kako je od 18. ožujka do 27. srpnja 2016. godine terenskom provjerom prebivališta na cijelom prostoru RH obuhvaćeno 84 232 pregleda od čega je već doneseno 10 876 odjava prebivališta te kako se očekuje da će do polovine kolovoza ove godine ta brojka narasti do 50 000, odnosno veličine jednog grada.

Kopirati
Drag cursor here to close