Demantiranje medija

MUP HNŽ: Policajci ne rade ''na crno''

''Policijski službenici nisu 'civilne osobe' i da 'plaću primaju nezakonito', kako to površno ističu pojedini mediji proizvoljno tumačeći zakonske odredbe'', kaže se u dopisu MUP-a ove županije.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2019. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već više vremena MUP HNŽ-a nosi se sa kroničnim nedostatkom kadrova, a posebice policijskih službenika. Koncem 2017. godine, nakon niza poteškoća, konačno se uspjelo realizirati javni natječaj za prijem 75 policijskih službenika u činu policajac i 5 policijskih službenika u činu mlađi inspektor'', stoji u dopisu upućenom redakciji našeg portala.

Osamdeset novih policajaca spremno da nas štiti i služi

Osamdeset policijskih službenika položilo je prisegu i počet će raditi u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. Tekst članka se nastavlja ispod banera Svečanost je održana u dvorani Osnovne škole Silvije Strahimir Krančević (Bijeli brijeg), gdje su novi policajci položili i potpisali prisegu. "Ovo je veliki dan za naše ministarstvo unutarnjih poslova i za našu županiju.

Navodi se kako su odabrani kandidati uspješno okončali temeljnu obuku za policijske službenike na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

''Po uspješnom okončanju temeljne obuke, kadeti su postavljeni na radna mjesta pojedinačnim Rješenjima od 20.08.2018. godine, sukladno članku 58. stavak 1. Zakona o policijskim službenicima HNŽ. Nakon polaganja prisege dana 30.08.2018. godine stupili su na dužnosti u organizacijskim jedinicama MUP-a počevši od 01.09.2018. godine. Dakle, od toga dana oni su uposlenici MUP-a HNŽ sa dodjeljenim početnim činom policajac ili mlađi inspektor, što znači da se ne radi ni o kakvom 'ugovoru na određeno vrijeme' kako pojedini mediji to žele prikazati'', ističu iz MUP-a HNŽ.

Dodaju kako je istina da svi novouposleni policijski službenici trebaju obaviti probni rad pod nadzorom rukovoditelja-mentora u trajanju od 12 mjeseci, a za to vrijeme vrše ''redovne policijske dužnosti i odgovornosti''.

''Svi policijski službenici su prema ocjenama mentora zadovoljili na probnom radu, te im je potrebno potvrditi status i početni čin, što znači da im istekom probnog rada nije prestao radni odnos. Jedino bi iz službe bili otpušteni i izgubili status policijskog službenika da su ocijenjeni ocjenom 'ne zadovoljava'. Iz ovog je jasno vidljivo da predmetni policijski službenici nisu 'civilne osobe' i da 'plaću primaju nezakonito', kako to površno ističu pojedini mediji proizvoljno tumačeći zakonske odredbe'', kaže se u dopisu MUP-a ove županije.

Prema Zakonu o policijskim službenicima, Ravnatelj policije je jedini ovlašten rješavati statusna pitanja policijskih službenika.

''To uključuje i formalnu potvrdu o postavljenju na radno mjesto i početnom činu, kojom se samo potvrđuju već ranije donesena Rješenja o postavljenju i dodjeli početnog čina od 20.08.2018. godine. Zbog nepopunjene pozicije Ravnatelja policije MUP-a HNŽ, Vlada HNŽ i ovo Ministarstvo rade na otklanjanju ovog formalnog nedostatka'', zaključuje se u dopisu MUP-a HNŽ upućenog medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close