Zamijenio ga Vazquez

Mujica više nije najsiromašniji predsjednik

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 09:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednog ljevičarskog lidera u Urugvaju je zamijenio drugi nakon što je poziciju predsjednika od Josea Mujice preuzeo elegantni Tabare Vazquez. Čini se kako će ovu promjenu više obilježiti različit stil nego drugačija politika.

Opušten kao i uvijek, u smeđim cipelama, crnom sakou bez kravate, Mujica je danas predsjedničku lentu prebacio preko ramena svog nasljednika, javlja Anadolija.

Inače, novi predsjednik Vazquz, 75-godišnji onkolog, predsjednik zemlje od 2005. do 2010., danas je ponovo preuzeo funkciju urugvajskog predsjednika. On je najavio da će nastaviti s jednom od najkontroverznijih Mujicinih inicijativa, prvom tržnicom marihuane kojom će upravljati vlada, iako je rekao da će je promijeniti ukoliko poluči negativne rezultate.

Novi predsjednik je pozvao Urugvajce da zajedno rade na poboljšanju javnog obrazovanja, zdravstva i stambene politike.

Vazquez je uzdrmao urugvajsku političku scenu kada je postao predsjednik prvi put, mirno okončavši 170 godinu dugu dominaciju dvije partije.

Mujica i plava buba

Kad je 2010. godine preuzeo predsjedničku dužnost u Urugvaju Jose Mujica odbio je živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te je sa suprugom ostao u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi gdje je uzgajao cvijeće.

No i ta kućica, zajedno s farmom cvijeća, u vlasništvu je njegove supruge, a jedini što on posjeduje je Volkswagen buba iz 1987. godine, prenosi Dnevnik.hr

Mujica je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa ljevičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina.

Poznatiji pod nadimkom 'Pepe', Mujica tvrdi da je bio ranjen šest puta te da je u više navrata bio mučen i zatočen u samicama. Svoju slobodu duguje općoj amnestiji nakon završetka vojne diktature.

Mujica iza sebe ostavlja rastuću ekonomiju, veće plaće i najnižu nezaposlenost u povijesti zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close