Pritisak

Muftije traže izbore u Stocu: Bošnjaci u ovom gradu su konstantno diskriminirani

Vijesti / Flash | 13. 10. 2016. u 12:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj sjednici Savjet Muftijstva mostarskog zatražio što hitnije održavanje lokalnih izbora u Stocu.

U priopćenju za javnost sa današnje sjednice Savjet Muftijstva izrazio je žaljenje što se i prije sudskih procesa za prekid izbora optužuju i što se presude donose isključivo Bošnjacima Stoca, pa čak i Stolačkom imamu, ustrajnom građanskom aktivisti Amer-ef. Beći.

Pravo i pravda ne mogu biti selektivni

''Svjesni smo da je naše društvo ranjivo, da svi trebamo pokazati zavidan nivo strpljivosti i ulaganja napora u procese izgradnje mira, povjerenja i države u cjelini, ali to trebamo temeljiti na pravdi i pravičnosti. Kontinuitet nesavjesne politike vlasti i odnosa prema građanima Stoca zabilježen je i u procesu pripreme i realizacije listopadskih izbora. Začuđuje nas da se i prije suda i sudskog procesa za prekid izbora optužuju i donose presude isključivo Bošnjacima Stoca, pa čak i stolačkom imamu, ustrajnom građanskom aktivisti i humanisti Amer-ef. Beći. Pravo i pravda ne mogu biti selektivni. Smatramo da se trebaju ispitati i istražiti sve okolnosti kontinuiteta jedne politike koja provodi segregaciju u bosansko-hercegovačkom gradu Stocu, a cijenimo da to nedvojbeno ima uzročno-posljedičnu vezu sa onim što se dogodilo na dan izbora'', kažu iz Muftijstva.

Savjet Muftijstva mostarskog traži provođenje fer i korektnih demokratskih izbora u što skorijem vremenu gdje će se svim građanima, u slobodi, omogućiti da po savjesti izaberu svoje predstavnike u lokalnoj vlasti.

U priopćenju su podsjetili domaću javnost kako je Islamska zajednica opredijeljena procesima međureligijskog dijaloga, međuvjerske suradnje i promicanja vrijednosti koje doprinose boljem, stabilnijem i sigurnijem društvu.

Savjet Muftijstva mostarskog odaje priznanje Islamskoj zajednici u Stocu i njenim pripadnicima na uloženim ogromnim naporima u obnovi džamija i vakufske imovine u ovom gradu koja je u cijelosti bila porušena tijekom 1993.godine.

Vraćanje nade u zajednički život

Usporedo sa procesom obnove vakufske imovine i kulturno-povijesnog nasljeđa u vlasništvu Islamske zajednice, predanim radom i zalaganjem učinjeno je mnogo na obnovi povjerenja, mira i života na ovim prostorima.

Islamska zajednica je posvećena procesima međureligijskog dijaloga, međuvjerske suradnje i promicanja vrijednosti koje doprinose boljem, stabilnijem i sigurnijem društvu u kojem se uvažavaju različitosti, poštuje pravo drugog i drugačijeg, njegova čast i dostojanstvo.

''Stolac je jedinstven primjer u cijeloj Hercegovini gdje je implementacija aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma uspješno provedena, zahvaljujući opredijeljenosti Bošnjaka koji su, svojom odlučnošću, istrajnošću, s velikom vjerom i ljubavlju iz čistih patriotskih razloga ovom gradu vraćali nadu u zajednički život i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih građana'', navode iz Muftijstva.

Dugogodišnja diskriminacija Bošnjaka

Iz Muftijstva kažu kako se u Stocu događa dugogodišnja diskriminacija Bošnjaka.

''Na žalost, Bošnjaci Stoca kontinuirano su izloženi brojnim oblicima diskriminacije koja se prvenstveno manifestira u općinskoj državnoj administraciji gdje su od 58 uposlenika Općine njih 48 Hrvati, a od 20 pripravnika po raspisanom pozivu, primljeno je 18 Hrvata i 2 Bošnjaka, te u školstvu gdje općina diskriminira mlade Bošnjake, a najočitiji primjer je stipendiranje 40 učenika hrvatske nacionalnosti i jednog Bošnjaka. Stanje je još gore u javnim poduzećima gdje Bošnjaka skoro nema nikako. Grantom iz proračuna Općine Stolac ove godine je Župnom uredu Katoličke crkve u Stocu dodijeljeno 50.000,00 KM, dok Islamskoj zajednici Stolac nije dano ništa'', rečeno je iz Muftijstva.

Iz Muftijstva kažu kako su na području Općine realizirani su projekti komunalne infrastrukture koji su ciljano i planski zaobilazili naselja i plodnu zemlju na dubravskoj visoravni i okolini Stoca gdje žive Bošnjaci.

''U Stocu je vršena i sustavna kristijanizacija javnog prostora – Starog stolačkog utvrđenog grada koji treba da bude u službi općeg dobra svih građana kao nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine'', priopćeno je iz Muftijstva.

Nametnuta atmosfera pritiska

Kažu kako je najnoviji primjer zloupotrebe javnog prostora postavljanje kipa Gospe u dvorištu područne škole na Hodovu koju pohađaju djeca svih nacionalnosti.

''Bošnjacima Stoca nametnuta je atmosfera pritiska, podređenosti i potpune marginalizacije u javnim i društvenim sferama života, što se ipak, uz veliku volju i pribranost Bošnjaka Stoca, nije reflektiralo na međuljudske, međuvjerske i međunacionalne odnose'' , navodi se u priopćenju.

Na kraju su izrazili uvjerenje kako Stolac mora ostari grad suživota i dijaloga među narodima i vjerama.

„Čvrsto vjerujemo da Stolac može i mora biti mjesto susreta, dijaloga i mira među narodima i vjerama, da zahvaljujući svom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i baštini, intelektualnom i ljudskom potencijalu, treba se graditi i razvijati u prosperitetniji centar života, iz kojeg se ne odlazi i ne iseljava, već dobiva prilika za pošten i dostojanstven život.“, kaže se na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close