Trebaju se tražiti uzroci

Možda je jaz između bogatih i siromašnih uzrok terorizma

Vijesti / Flash | 15. 07. 2016. u 12:36 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić ocijenio je u izjavi za Fenu, nakon sinoćnjeg napada u Nici, da je terorizam jedan specifičan oblik i "ne možete nikada reći jeste li u potpunosti spremni za borbu protiv terorizma''.

''Kao što vidimo u napadu u Francuskoj, ovo je jedna nova metoda gaženje kamionom. Dosad smo imali uglavnom upotrebu vatrenog oružja, eksploziva, itd. Međutim, vidite dokle sve dosežu ove akcije, tako da možemo sigurno očekivati neke druge oblike i korištenje nekih drugih sredstava'', kazao je Podžić koji je ujedno izrazio sućut vladi Francuske i svim porodicama stradalih u napadu u Nici, piše Fena.

 

"Black swan" element

"Black swan" element  je napad koji je izveden na način koji nikad do tada nije upotrijebljen, poput primjerice napada civilnim zrakoplovima na tornjeve u SAD-u, što do tad nikad nije bilo viđeno. Također napad u Nici je jedna od novih metoda napada, a na osnovu ovih metoda stručnjaci za sigurnost će pokušati predvidjeti sljedeći način napada.

Ističe da kako danas ni mi, kao i nitko drugi u svijetu nije siguran od terorizma.

''Ali, mislim da se ovdje mora definitivno početi kompletan svijet, pa i Europa baviti nekim novim načinom prevencije, moraju se naći uzroci, a nikako se baviti represivnim mjerama i ovim posljedicama'', smatra Podžić.

Po njegovim riječima, treba krenuti u mijenjanje globalnog pogleda na ovaj problem.

''Mislim da se izvršila jedna velika polarizacija svijeta na grupu onih ekstremno bogatih koji zjape i trče za novcem, moći i onih siromašnih kojih je, nažalost, sve više. U teškoj sam dilemi, ali mislim da se mora okrenuti drugom načinu i vidjeti koji su uzroci nastanka ovakvih događaja'', istaknuo je Podžić.

Naglasio je da je borba protiv terorizma vrlo teška.

''Mislim da su naše sigurnosne službe svakim danom sve bolje uvezane, ali opet napominjem, ovo je jedan specifičan vid i teško je predvidjeti gdje se i kad može dogoditi'', kazao je Podžić.

Upitan na koji način se moguće globalno boriti protiv terorizma, ponovio je da misli kako se svijet polarizira ''na grupu moćnika koji zjape za kapitalom, moći, novcem zapostavljajući sve šire mase u svijetu koje ostaju siromašne, bijedne''.

''Na globalnom nivou morao bi se početi taj odnos mijenjati i malo približavati ta dva pola'', zaključio je Podžić.

Napad u Nici izveden je jučer tijekom proslave Dana Bastille. Stradalo je najmanje 84, a više od 100 osoba je povrijeđeno.

Kopirati
Drag cursor here to close