Kako do škole?

Mostarsko more prijavljeno inspekciji

Vijesti / Flash | 02. 06. 2016. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sumnji u kršenje Zakona o cestama, zakona o sigurnosti prometa na cestama, zakona o komunalnim djelatnostima, kao i zakona o obrazovanju, Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke Mostar danas je uputio zahtjev za inspekcijski nadzor na širem području u ulici Ante Starčevića i djelom ulici Kneza Višeslava.

Čamci i kaskaderi

''Žitelji jednog dijela mostarskog naselja Centar 2, a osobito djeca koja pohađaju O.Š. Ilije Jakovljevića, postali su taoci građevinskih i drugih ''zahvata'', s kojima je ne samo ugrožena sigurnost djece i građana, nego im je i uvelike otežano kretanje. U najvećem dijelu ovi problemi pogađaju učenike spomenute škole, a nerijetko se događa, osobito kada pada kiša, kako hitne službe nisu u mogućnosti doći do bolesnih i životno ugroženih osoba. Izgradnja kružnog toka, koja je u tijeku ovih dana, dodatno je pogoršala kvalitetu života žitelja ovog naselja'', navodi se u priopćenju HRS-a.

GO HRS-a Mostar je, s toga, danas Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove grada Mostara uputio zahtjev za inspekcijski nadzor ovog područja, potkrijepljen nizom fotografija.

''Na fotografijama se vidi kako za kišnog perioda učenici O.Š. Ilije Jakovljevića nisu u mogućnosti pristupiti nastavi, osim u čamcima. Uz vožnju čamaca, roditelji bi trebali naučiti i izbjegavati prepreke na vodi, budući da voda raznosi okupljeni otpad nepropisno ostavljen od strane okolnih trgovina i neodgovornih građana. Također, za sušnog perioda, budući da je cijelo područje neasfaltirano, slijedom prolaska vozila i kamiona, prašina i šljunak završavaju u učionicama i u obližnjim domovima. Budući da se povremeno tuda zna naći i pokoji kaskader, koji testira svoje sposobnosti, ponekad ne završi samo prašina unutar prostorija, nego i kamenje, kojeg također ima na pretek. Razbacani i natrpani otpad oko kontejnera su pejzažni šlag na tortu'', navode mostarski Republikanci.

Dopisivanje

Republikanci kažu kako zbog svega ovoga, smatraju kako nadležne službe, što iz nemara, što iz nesavjesnog obavljanja posla, krše u uvodu spomenute Zakone.

''Žitelji grada plaćaju komunalnu naknadu, vozači prigodom registracije vozila plaćaju cijeli niz naknada za održavanje cesta i cestovnog pristupa, tako da su nadležne službe dužne djelovati po pitanju sigurnosti i kvalitete života građana ovog naselja. To je razlog zahtjeva za inspekcijski nadzor, kako bi Odjel za inspekcijske poslove dao nalog za sanaciju spomenutog područja'', navodi se.

Prijedlog GO HRS-a Mostar je da se prigodom završetka radova na kružnom toku dio sredstava i materijala iskoristi za sanaciju spomenutog područja, kako bi se zaštitila sigurnost prvenstveno djece, a i žiteljima osigurao ustavom zagarantirana kvaliteta života.

''Iskreno se nadamo da se ovaj put inspekcijske službe neće dopisivati s nama, izbjegavajući odgovornosti i djelovanje, kao i u nizu prošlih slučajeva naših brojnih zahtjeva za inspekcijski nadzor, nego će djelovati što prije i što konkretnije, kako bi, ako ništa drugo, ljudi dolaskom ljetnih vrućina mogli otvoriti prozore svojih domova bez bojazni od prašine, šljunka i neugodnih mirisa razbacanog otpada'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close