Građanska inicijativa "Kuti"

VIDEO | Mostarski vijećnici "nagrađeni" kamenčićima

Simbolično je to darivanje koje za cilj ima skretanje pažnje na problem kamenoloma u lokalnoj zajednici Kuti Livač.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2022. u 11:44 Bljesak.info
MOSTAR: KAMENČIĆI ZA GRADSKE VIJEĆNIKE

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Građanske inicijative "Kuti" darovali su u srijedu gradskim vijećnicima Grada Mostara kamenčiće iz kamenoloma.

Naime, simbolično je to darivanje koje za cilj ima skretanje pažnje na problem kamenoloma u lokalnoj zajednici Kuti Livač.

Performans

U svom obraćanju vijećnicima, kroz performans, članovi inicijative su dostavili i pismo u kojem su zahvalili odgovornima u gradu Mostaru za "brigu" o svojim građanima, darujući im kamenčiće s kamenoloma kao vid zahvale za njihov doprinos što kamenolom još uvijek nije izbrisan iz prostornog plana.

Foto: PR / Mostarski vijećnici "nagrađeni" kamenčićima 

Kamenčiće su, kako navode, osobno donijeli jer nisu željeli vijećnike izložiti potencijalnoj opasnosti od mina, s obzirom da je u neposrednoj blizini lokaliteta kamenoloma neočišćeno minsko polje.

"Ovim putem, svim vijećnicima koji nisu podržali inicijative građana i drugih vijećnika, kao i predsjedniku Gradskog vijeća, prenosimo hladne pozdrave mještana Kuta koji su u njihovom predanom radu prepoznali značajan doprinos kako bi kamenolom Kuti što prije počeo sa svojim radom", naveli su iz Inicijative u satiričnom tonu.

Neće odustati

Kako podsjećaju iz Građanske inicijative "Kuti", eksploatacijski radovi su počeli prošlog ljeta bez dozvola, što je utvrđeno i inspekcijskim nadzorom nakon čega su obustavljeni.

Članovi inicijative "Kuti" su pokrenuli pravnu borbu kako bi dokazali da je eksploatacija kamena s lokaliteta Zukulja u suprotnosti s propisima i na štetu građana, između ostalog i jer je lokalitet udaljen svega 137 m od najbliže kuće, nema pristupne puteve i okruženo je zemljištem koji mještani koriste za poljoprivredu, stočarstvo i pčelarstvo.

Građani okupljeni u inicijativu, ponovo su naglasili da od zaštite svojih prava i interesa neće odustati.

"Ne želimo dozvoliti rad kamenoloma koji ugrožava javni interes u blizini naših domova!", ponovljena poruka otišla je danas prema gradskom Vijeću Mostara i svim odgovornima u ovom gradu.

Odbijenica iz Grada 

Podsjetimo, predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je početkom lipnja tijekom sjednice na kojoj je odlučeno da se kamenolom u Kuti Livču neće izmjestili s prostornog plana Grada Mostara kazao kako se u vezi ovoga ranije susreo s predstavnicima udruženja Kuti Livač i to ''Srbinom, Hrvatom i Muslimanom koji su mi na taj način htjeli poručiti kako su svi podjednako ugroženi zbog kamenoloma''.

''Moj odgovor njima je bio ovakav: Jeste li vi svjesni da ste došli kod Predsjednika Vijeća koji bi trebao štiti Zakone i propise koje je donio. Tražite od nas da mi skinemo nešto što je već usvojeno i na osnovu čega su ljudi dobili određene koncesije, ugovore i ostalo. Imate Sud i mi ćemo poštivati odluku Suda'', kazao je tada Marić objašnjavajući kako ne mogu ulaziti u nešto što je sada predmet Suda.

Gradsko vijeće usvojilo je ranije Odluku o pristupanju izrade izmjena i dopuna prostornog plana Općine Mostar kojim se iz prostornog plana brišu lokaliteti za izgradnju MHE Buna 1 i Buna 2. no amandman HRS-a kojim su zatražili izmještanje iz prostornog plana i kamenolom Kuti Livač koji je dozvole dobio ''na temelju upitne dokumentacije'' je odbijen.

Kopirati
Drag cursor here to close