Zanimljiv četvrtak

Mostarski vatrogasci u akciji: Spasili mačku i zmiju

Iako nikome nije ugodno i teško je ostati smiren kada je zmija u blizini, zmije se u pravilu boje više nas nego mi njih.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2023. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi dan, nove intervencije PVP Mostar.

Naime, mostarski vatrogasci intervenirali su u Ulici kralja Tomislava od 09:25 do 09:50 sati pri izvlačenju mačke.

Ostanite smireni 

Drugu intervenciju imali su od 17:00 do 18:10 sati u naselju Krućevići kada su uklanjali zmiju iz podruma.

Podsjetimo, zmije su u ovom periodu iznimno aktivne, a sve više građana pronalazi ih u kućama ili automobilima.

Iako nikome nije ugodno i teško je ostati smiren kada je zmija u blizini, zmije se u pravilu boje više nas nego mi njih.

''Ako vam se dogodi da sretnete zmiju, najbolje što možete učiniti je maknuti se. Te su životinje uglavnom bezopasne osim ako je riječ o otrovnici. No u pravilu, one se obično više boje nas nego mi njih. Zmijama nije u cilju napasti vas, već što prije pobjeći. Zmija će svoj toksin sebično čuvati u sebi, prije nego što će ga potrošiti na napad. Toksin je njima kao sveto pismo i koriste ga isključivo u obrani. Postoji jedino mogućnost da vas napadnu za vrijeme velikih žega kada su nervoznije u potrazi za vodom, no u prirodi, zmije nisu agresivne životinje. Kada vidite zmiju, a ne znate što raditi, jednostavno se okrenite i otiđite'', rekao je ranije za medije dr. med. veterine Alan Fleck iz Veterinarske ambulante Goldi u Hrvatskoj.

Prevencija zmijskog ugriza

Neke ugrize poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere opreza koje mogu znatno umanjiti mogućnost da Vas zmija ugrize:

  1. Pustite zmiju na miru.
  2. Mnogi ljudi budu ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe.
  3. Zmije najčešće pobjegnu, a samo iznimno napadaju.
  4. Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se što je moguće više krećite već postojećim stazama.
  5. Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjerice, nemojte zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena).
  6. Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije. Posebno budite oprezni i pripravni ako se penjete po stijenama.
Kopirati
Drag cursor here to close