Javne nabavke

Mostarski Ured za žalbe u problemima

Vijesti / Flash | 15. 03. 2016. u 14:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na radionici o praktičnim iskustvima primjene Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine u sektoru sigurnosti koja je danas održana na Ilidži istaknuto je da je došlo do poboljšanja zakonodavnog okvira, da su donesene odredbe koje su pozitivne, ali da ima i određenih problema.

Problemi se uglavnom odnose na edukacije, rokove te na funkcioniranje novouspostavljenih ureda za žalbe u Banjoj Luci i Mostaru.

Generalni tajnik Centra za sigurnosne studije, organizatora radionice, Denis Hadžović Feni je kazao da je najzapaženija njihova sporost u rješavanju problema.

''Nije došlo do smanjena žalbenih postupaka koji se svakako odugovlače, i to zadaje velike probleme institucijama sigurnosti. Sve institucije nisu, uslijed različitih okolnosti, mogle da preuzmu sve potrebne radnje koje su predviđene zakonom. Neke su institucije manje, neke veće tako da ni problemi nisu isti'', naveo je Hadžović.

Radionica je organizirana u okviru Projekta ''Izgradnja integriteta i jačanje korupcijskih praksi u sektoru sigurnosti - ACroSS''.

Riječ je o projektu koji ima za cilj jačanje transparentnosti i odgovornosti pri javnim nabavkama u sektoru sigurnosti. Također, projektom će se uspostaviti okvir za civilni nadzor javnih nabavki u sektoru sigurnosti.

Ostvarivanjem zadanih ciljeva projekta, osnažit će se uloga civilnog društva u nadzoru nad javnim nabavkama, unaprijediti proces obuke, te uspostaviti nezavisno izvještavanje o javnim nabavkama u sektoru sigurnosti, što će doprinijeti vanjskom nadzoru sektora sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close