Izborni zakon

Mostarski Srbi sa Dodikom: Želimo jedinstven Mostar

Vijesti / Flash | 17. 04. 2016. u 15:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru zatražila je na sastanku u Trebinju od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ta stranka u parlamentu BiH zaštiti interese srpskog naroda u Mostaru.

Predsjednik Koordinacije Dušan Golo izjavio je Srni da mostarski Srbi od Dodika, koji je predsjednik Republike Srpske, očekuju podršku.

"Očekujemo da srpski predstavnici u parlamentu BiH ospore sve što neće uvažavati interese srpskog naroda u Mostaru", rekao je Golo i naglasio da Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru predlaže Mostar kao jedinstven grad i ne pristaje ni na kakve podjele, napominjući kako je njihov stav da Mostar treba biti jedna izborna jedinica sa jednom gradskom listom, te da se zadrže minimalne i maksimalne kvote.

Uz gradonačelnika birati i dva zamjenika

"Ako bude više izbornih jedinica tražimo da iz svake bude biran po jedan predstavnik konstitutivnih naroda", kaže Golo, a prema njegovim riječima, u srpskim zahtjevima se navodi i to da se uz gradonačelnika biraju i dva zamjenika gradonačelnika i da oni budu iz različitih konstitutivnih naroda.

''Od predsjednika Dodika smo dobili apsolutnu podršku za sve što tražimo za srpski narod u Mostaru, uostalom, radi se o svim pravima koja uživaju ostala dva konstitutivna naroda. Mi ćemo u sljedećih sedam dana uputiti u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Izbornog zakona i Statuta Grada Mostara i iznijeti naše stavove te ćemo tražiti od srpskih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da stanu na našu stranu i brane naše interese. To smo potvrdili u razgovoru. Imamo apsolutnu podršku i od Mladena Ivanića i Mladena Bosića s kojima smo već obavili razgovore. I oni su na našoj strani i branit će naše interese'', poručio je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Dodik: Srpski politički blok u Mostaru najbolje je rješenje

''Mislim da je logično, nema tu neke priče. Biti na strani srpskih nacionalnih interesa kada se strateški rješava pitanje Grada Mostara apsolutno nije upitno ni sa stanovišta mene, ni sa stanovišta Republike, ni mene kao predsjednika SNSD-a. Važno je da Srbi jasno artikuliraju svoje interese i svoje stavove. Mi iz Republike Srpske ćemo apsolutno stati iza takvih stavova. To mora biti autentičan stav srpske nacionalne zajednice u Mostaru koji traži dugoročno etabliranje i pozicioniranje Srba po strukturama vlasti, kako bi se na dugoročan način u lokalnim organima vlasti u Mostaru afirmirao i očuvao srpski nacionalni identitet.

Srbi neće biti trabanti nikome u Mostaru. Autentičan prijedlog treba biti dostavljen srpskim parlamentarnim strankama koje će to predložiti kao ovlašteni predlagači u daljnju proceduru parlamenta. Najbolja je uspješna koordinacija koja se ostvaruje, kao i zajednički politički nastup. Nije za Srbe dobro da tamo imaju pet svojih političkih stranaka - srpski politički blok u Mostaru je najbolje rješenje'', istaknuo je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Podsjetimo, Mostar nije imao izbore osam godina zbog presude Ustavnog suda BiH na način provođenja izbora u Mostaru. Da bi se ona provela i Mostar imao izbore potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu za grad Mostar. Vladajuće stranke u Mostaru, HDZ i SDA, godinama ne mogu doći do dogovora.

HDZ BiH je svoj prijedlog uputio u parlament BiH i mogao bi se naći već na idućoj sjednici. HDZ predlaže jedinstven Mostar, a SDA predlaže podjelu Mostara na dvije općine.

Postoji i treći prijedlog Centra za mir i multietničku suradnju iz Mostara na čijem je čelu bivši gradonačelnik Safet Oručević, a koji su podržali SDP i DF.

Da bi Mostar ove godine imao izbore Izborni zakon BiH treba promijeniti do početka svibnja kada Središnje izborno povjerenstvo raspisuje izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close