Ni početka, ni kraja

Mostarski slučajevi: Istraga je (beskonačno) u tijeku

''Poduzeto je više istražnih radnji pri čemu je izuzeta dokumentacija iz Gradske uprave Grada Mostara. U tijeku je ispitivanje osumnjičenih i saslušavanje svjedoka…'', kaže Tužiteljstvo.
Vijesti / Flash | 08. 12. 2021. u 14:11 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga je u tijeku. Tim riječima bi se jednostavno mogao i početi i završiti tekst o velikim predmetima koji su pred Tužiteljstvom Hercegovačko-neretvanske županije, o slučajevima koji su punili medije i najavljivali skandale a s kojima se nije dogodilo ništa. Odnosno, događa se istraga koja nema kraja. A nekoj se ne znaju ni počeci.

Naime, kad su u pitanju kaznene prijave Mreža Naše Društvo i Udruge Futura po pitanju komunalne potrošnje, županijsko tužiteljstvo je za Bljesak.info kaže kako je ''po službenoj dužnosti formiralo dva kaznena predmeta u kojima se trenutno provodi istraga protiv više osoba''.

Istraga se, kako kažu, provodi zbog ''postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Nesavjestan rad u službi iz čl. 387. st.2. u vezi sa st.1. KZ FBIH, odnosno kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ F BiH, kazneno djelo Krivotvorenje isprave iz čl. 373. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ F BiH i kazneno djelo Pranje novca iz čl. 272. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ F BiH''.

Stotinu milijuna maraka

''Radi se o složenim predmetima u kojima se kaznenom prijavom ukazuje na 'nezakonitosti u radu odgovornih osoba u oblasti komunalne djelatnosti' u velikom vremenskom razdoblju od 2012. godine do 2019. godine zbog čega istraga još uvijek nije okončana, te se provode istražne radnje'', kažu iz Tužiteljstva HNŽ-a za Bljesak.info.

No, podnositelji prijave iz Mreže Naše društvo kažu kako im nitko ne govori kad je istraga počela i da im se iste informacije se nama pričaju više od godinu dana iako je prošlo više od tri godine nakon podizanja krivične prijave.

''Ni dan danas ne možemo od tužiteljstva dobiti informaciju o datumu pokretanja istrage, a predali smo dva i pol kilograma dokaza koji su jasni i laiku. Prije tri godine, iznos protuzakonite potrošnje je bio oko stotinu milijuna maraka. Poslije tri godine čekanja, na isti način se nezakonito potrošilo oko pedeset milijuna, zahvaljujući neradu tužiteljstva. S čuđenjem slušamo i gledamo kako u drugim krajevima BiH tužiteljstva reagiraju za puno manji iznos'', kaže ispred podnositelja prijave Marin Bago.

Kad je u pitanju prijava zbog nelegalne gradnje u mostarskom naselju Bijeli brijeg i tu je istraga u tijeku.
Tužiteljstvo kaže kako je kaznena prijava dostavljena Federalnoj upravi policije te da po njoj postupaju službenici FUP-a.

Ispitivanje osumnjičenih

''Poduzeto je više istražnih radnji pri čemu je izuzeta dokumentacija iz Gradske uprave Grada Mostara. U tijeku je ispitivanje osumnjičenih i saslušavanje svjedoka-oštećenih a jedan dio osoba je već saslušan'', rečeno nam je u Tužiteljstvu HNŽ-a.

Nakon što tužiteljstvo zaprimi izvješće o postupanju, odnosno o počinjenju kaznenog djela, te nakon analize kompletne dokazne građe, postupajući tužitelj će odlučiti o daljnjem tijeku istrage.

Mario Ćosić ispred inicijative građana "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu" pak kaže kako, kad je u pitanju nelegalana i ilegalna gradnja zadnjih deset godina u Mostaru činjenica je da tužiteljstvo nije radilo ništa po tom pitanju kako bi se to spriječilo.

''Kada je u pitanju konkretno predmet u tužiteljstvu zbog zgrade na Bijelom Brijegu, sigurno da bismo željeli da se stvari brže odvijaju, ali tek trebaju uslijediti konkretni potezi od strane tužiteljstva'', rekao je Ćosić za Bljesak.info.

Odbijene prijave

Kad su u pitanju prijave zbog neregularnosti izbora o kojima se na svim stranama zvonilo na sva zvona uoči i nakon mostarskih izbotra, u Tužiteljstvu HNŽ-a, kako nam je potvrđeno, formirano je više predmeta.

''U nekima je istraga još uvijek u tijeku a u nekima je donesena naredba o obustavi zbog nepostojanja dokaza o kaznenom djelu. U ostatku predmeta po ovim prijavama i dalje traje istraga'', rečeno nam je.

Sve strane u ovim procesima su na čekanju. Dok svjedočimo o silnim pričama o korupciji i ismijavanju slučaja nabavke respiratora, nitko da se trzne na neke mostarske slučajeve koji su, kako tvrdi Bago, 15 puta veći od najveće afere u (Federaciji) BiH.

Najmanje se frke diže oko požurivanja procesa izbornih prevara jer vlast u Mostaru je zasjela i sve bi, ako se dokažu prijave, moglo biti vraćeno na početak i puno toga nelegalno izglasano u novom Gradskom vijeću.

Kopirati
Drag cursor here to close