Obilježavanje u Mostaru

Mostarski SDP: Je li veličanje HRHB dio Čovićevog pristupnog plana ka EU?

Vijesti / Flash | 18. 11. 2016. u 08:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo GO SDP BiH Mostar razmatralo je događaje povodom obilježavanja tzv. ''Dana Herceg-Bosne“ prilikom kojih su pojedine mostarske ulice osvanule okićene njenim zastavama, stoji u priopćenju ove organizacije upućenom medijima.

''Podsjećanja radi, to je ona ista tvorevina, pod rukovodstvom Mate Bobana, Jadranka Prlića i Darija Kordića, koja je organizirala koncentracijske logore širom svoje teritorije i provodila sistematsko etničko čišćenje. Njeno civilno i vojno rukovodstvo je osuđeno u Haagu za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat.

S pravom se pitamo kome HR HB danas treba, da li je ovo povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge građane Mostara i šta nam slavljenjem takvih tvorevina žele poručiti Dragan Čović i suradnici? Da li je to vizija države kakvu zagovara Dragan Čović? Interesantno bi bilo i čuti da li su za jučerašnju mostarsku ikonografiju obavješteni odgovorni u Gradskoj upravi Grada Mostara i da li su aktivirali nadležne inspekcijske službe kako bi utvrdile nalogodavce?'', pitaju se u SDP-u Mostar.

Ističu i kako ih posebno zabrinjava govor Bože Ljubića, ''koji je u svom obraćanju podcrtao da su ideje i koncepti koje je zastupala HR HB danas veoma aktualni i da: 'HRHB je bila legitiman i legalan administrativni aranžman koji je organiziran na teritoriji koju su nastanjivali Hrvati u BiH. Ona ostaje trajna inspiracija, zalog i obaveza današnjim, ali i budućim generacijama hrvatskih političara u BiH"'.

''Očito je da gospodin Božo Ljubić nije raščistio sa prošlošću i da njegova inspiracija i danas leži u nečemo što je dovelo do rata na ovim prostorima. Najoštrije osuđujemo ovakve poruke, koje zasigurno ne vode povratku povjerenja među građanima niti vode ka prevazilaženju postojeće krize i brzom priključenju EU.

Imati kao zalog, inspiraciju i obavezu tvorevinu čije kratko postojanje su obilježili koncentracijski logori, etničko čišćenje i ubijanje civila je jedinstven primjer u današnjoj Europi, izgrađenoj na temeljima antifašizma i antifašističke borbe. Ovakva događanja pored ostalog izazivaju i opravdanu sumnju da su se koalicijski partneri HDZ, SDA i SBB prešutno dogovorili o podjeli Mostara po ratnoj liniji, a o čijoj će sudbini očito odlučivati netko drugi, na nekom drugom mjestu.

SDP BiH će i dalje snažno podržavati ideju jedinstvenog Mostara, grada svih njegovih stanovnika koji trebaju imati ista prava i mogućnosti i biti ozbiljna smetnja svim onima koji su spremni na podjele i sijanje netrpeljivosti i nepovjerenja među njegove građane'', stoji u priopćenju GO SDP BiH Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close