uz malo volje

Mostarski krug: Izbori u Mostaru mogu se održati do kraja 2016.

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 17:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori u Mostaru se mogu održati do kraja 2016. godine, poručuju članovi Udruženja građana ‘Mostarski krug’.

Suočeni s činjenicom da lokalni izbori u BiH, zakazani za 2. listopada u cijeloj zemlji, neće biti održani jedino u Gradu Mostaru, Udruženje građana 'Mostarski krug' izražava prosvjed i neslaganje zbog svojevrsnog kažnjavanja Mostaraca kojima su ponovo suspendirana osnovna ljudska i građanska prava da budu birani i da biraju svoju lokalnu vlast.

''Na djelu je, bez suglasnosti Mostaraca, ustoličena neprihvatljiva, najblaže rečeno, anticivilizacijska praksa i lakoća kojom su najodgovorniji politički akteri u zemlji, uz prešutnu suglasnost međunarodne zajednice, propustili da urade svoj posao kako bi Mostar i njegove građane vratili na tračnice europskih demokratskih načela i dobre prakse'', piše ‘Mostarski krug’.

Žele otvoriti javnu debatu

''Nakon što je postalo jasno da će Mostarci propustiti izbore 2. listopada, Mostarski krug je svjesno, u vrijeme intenzivne predizborne kampanje u zemlji koju prati i povišena, zapaljiva retorika, na izvjestan način utihnuo svoje aktivnosti. Smatrali smo da bi naše intenzivije oglašavanje u korist Mostara u ovom razdoblju moglo biti zloupotrijebljeno u svrhu političke kampanje nekih subjekata u drugim sredinama'', napominju iz Mostarskog kruga, navodeći da su zbog toga odlučili da odmah nakon izbora, već 3. listopada, otvore javnu debatu o otvorenim pitanjima Mostara.

''Želimo otvoriti javnu debatu kako bi smo privolili i obvezali odgovorne političke aktere, ali i odgovorne predstavnike međunarodne zajednice, da konačn sjednu za isti stol i riješe preuzete obveze, kako po osnovu presude ustavnog suda BiH, jednako tako da pokažu odgovornost prema građanima Mostara'', kažu iz Mostarskog kruga, te smatraju da Mostar još ima vremena.

''Mostar još ima vremena da lokalni izbori, uz malo dobre volje i uz povećanu odgovornost kako domaćih političkih aktera, tako i OHR-a, mogu – usprkos svemu, biti održani do isteka kalendarske 2016. godine. Na ovakav mogući slijed uvjeravaju i kompetentne poruke iz Središnjeg izbornog povjerenstva, te pravna struka. Na tome ćemo energično i ustrajno inzistirati jer je to krucijalni interes građana Mostara'', kažu iz Udruge, te navode kako su kao i većina građana Mostara ogorčeni zbog odsutnosti odgovornosti političkih aktera, koji postaju svjesni da je život u njihovom gradu, praktički, stao prije pet godina.

Bilo bolje poslije rata

''Mostarci se živo sjećaju da je Mostar prije 20 godina, dakle odmah iza rata, bio prvi grad u BiH koji je imao lokalne izbore i formirao vlast koja je pokrenula tokove obnove i brzi razvoj, uz čitav niz novih investicija. Zbog toga su novi lokalni izbori, i to u rokovima do kraja 2016. godine, pitanje svih pitanja za sve Mostarce koji trebaju nove ljude u vlasti, kako bi ovaj biser među gradovima Europe i svijeta, ponovo pokrenuli u dobrom smjeru'' , smatra Mostarski krug, ponavljajući kako po njihovom mišljenju Mostar treba biti uređen kao jedinstven grad, jedna jedinica lokalne samouprave i bez bilo kakvih etničkih podjela.

Mostarski krug podsjeća javnost da je prije više od pet godina Ustavni sud BiH naložio promjene Izbornog zakona, kada je u pitanju način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

''Odgovorne političke stranke koje imaju predstavnike u Parlamentu BiH – jedinoj nadležnoj adresi za izmjene Izbornog zakona, do danas nisu ispunile obveze iz presude Ustavnog suda, čime su neodgovornim pristupom suspendirane mogućnosti i prava građana ovog grada da – jedini u cijeloj BiH, ne mogu slobodno birati svoju legitimnu izvršnu i zakonodavnu vlast. Treba li uopće više i spominjati koliko takav loš rasplet višegodišnje mostarske statutarne i izborne krize, utječe na funkcionalna pitanja i svakodnevna pitanja i probleme Mostara i njegovih građana, prije svega u području razvoja, novih investicija i potencijalnog zapošljavanja'', upozoravaju iz Mostarskog kruga.

Bez legitimnog Gradskog vijeća, Mostar je, praktično, zaustavljen u razvoju i osuđen na tapkanje u mjestu, smatra ‘Mostarski krug’, jer duže od četiri godine nema adrese koja može kreirati i odobravati nove razvojne projekte, dok investitori – zbog nesređene političke situacije, u širokom luku zaobilaze ovaj grad.

Kopirati
Drag cursor here to close