Papa test

Podcast ''Sredinom'': Mostarske vijećnice ujedinjene u brizi za žensko zdravlje

''Kaotično je stanje kad je u pitanju naručivanje na mamografski pregled, gore je nego kod papa testiranja. Vrijeme naručivanja iznosi godinu do godinu i pol.''
Vijesti / Flash | 13. 04. 2022. u 13:00 M.L. | Bljesak.info
Mostarske vijećnice: O papa testiranju, mamografskim pregledima i mentalnom zdravlju Mostaraca

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarske vijećnice ujedinjene u brizi za žensko zdravlje svojih sugrađanski pokrenule su inicijativu a tiče se rješavanja problema papa testiranja.

No, osim o problemu papa testiranju, u Podcastu ''Sredinom'' su se osvrnule i na kaotično stanje kad su u pitanju mamografski pregledi, zatim mentalno zdravlje Mostaraca, ali i 'rak ranu' županije ali i Mostara a koja se zove obrazovanje. Problema je mnogo. Za početak se krenulo s rješavanjem papa testiranja.

Problem se ne može riješiti bez ZZO HNŽ

''Problem je neblagovremeno pristizanju nalaza briseva. Ako uradite redovni pregled uzimanja brisa npr. u rujnu. Nalaz citologa s dijagnozom stiže za tri mjeseca. U 12 mjesecu primiti dijagnozu karcinoma i postavlja se pitanje što znači dijagnoza s tri mjeseca zakašnjenja'', kazala je Lamija Duranović, vijećnica u GV Mostara.

Sastale su se i s ravnateljima dva doma zdravlja u Mostaru, a pozvan je i ravnatelj Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ koji se nije odazvao.

U razgovoru za Podcast ''Sredinom'' ističu i kako se problem ne može riješiti bez ZZO HNŽ.

'''Nama kao vijećnicama je jasno da ta problematika zdravstvene zaštite nije u domeni Grada Mostara. Ali obzirom da je Grad Mostar osnivač domova zdravlja koji je ugovorna ustanova u cijelom procesu – imamo opravdan interes da se uključimo u rješavanje'', pojasnila je vijećnica  Vesna Šunjić.

Na sastanku je iznesen i prijedlog rješenja.

''Ravnateljica Kristina Bevanda imala je vrlo konstruktivan prijedlog, a to je da se iz postojećeg kadra medicinskih tehničara odredi tehničar koji će proći edukaciju za tzv. skrinera. Taj tehničar bi se osposobio na jednoj višoj razini za razlikovanje normalnih nalaza od onih koji to nisu'', objasnile  su mostarske vijećnice.

Psihijatrija će preuzeti primat

Dalje, u razgovoru su objasnile da bi se ''normalni brisevi vratili u domove zdravlja, tj. vratili bi se onima koji su briseve pokrenuli. Svi patološki nalazi bi se proslijedili citologu. S tim bi se skratila cijela procedura, citolog bi imao manje nalaza za analizu. Na taj način bi i nalazi bili na vrijeme.''

No, nemamo dovoljno ni citologa. Također, mamografski pregledi su još jedna bolna točka za sve građanke Mostara. Na taj pregled se čeka i dulje, nego je to slučaj s papa testiranjem.

''Kaotično je stanje kad je u pitanju naručivanje na mamografski pregled, gore je nego kod papa testiranja. Vrijeme naručivanja iznosi godinu do godinu i pol. Još uvijek nije definirano čiji je to domen, je li domova zdravlja ili bolnica. Trenutno to rade bolnice.''

Osim o mamografiji i papa testu, otvorene su i teme obrazovanja, te mentalnog zdravlja. Prognoze nisu dobre.

''Kako korona jenjava suočavamo se i sa depresijom i eventualno ranije prisutnog PTSP-a. Vrijeme koje dolazi, desetljeća koja dolaze sigurno nas obilježiti zbog svih situacija u kojima ćemo se naći. Psihijatrija će preuzeti primat i medicinskim granama'', kazala je vijećnica Lamija Duranović, inače šef Službe za neurologiju i i psihijatriju RMC ''Dr. Safet Mujić''.

Kopirati
Drag cursor here to close