Bez ruku

Mostarske ulice pale na Ustavnopravnoj komisiji

Vijesti / Flash | 23. 05. 2016. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija nije podržala zastupničku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi Zastupnički dom PSBiH pozivao nadležne Grada Mostara da u najkraćem roku ukinu, kako je naveo, "neprimjerene nazive ulica u Mostaru koje nose imena dužnosnika fašističke Neovisne države Hrvatske Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića''.

Predlagač Denis Bećirović je, obrazlažući inicijativu, kazao da je "i zabrinjavajuća i žalosna činjenica da u jednom od četiri-pet najvećih gradova i regionalnih centara u BiH, a riječ je o Mostaru, imamo ulice koje nose imena po najvišim dužnosnicima fašističke NDH''.

''Mislim da je ta činjenica uvredljiva i za antifašistički Mostar, i za antifašističku BiH i za antifašističku Europu. Nevjerojatno je da to još traje, 20 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma'', naveo je Bećirović.

SDP je nakon sjednice priopćio kako su protiv inicijative glasovali zastupnici HDZ-a BiH i SDS-a, tako da inicijativa nije dobila potrebnu većinu.

I Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine razmatrali su pitanje naziva ulica, javnih ustanova i uopće korištenje uvredljivih simbola, imena i asocijacija u javnosti.

Podsjećaju da je čl. 2, stav 4, Ustava Bosne i Hercegovine propisano da sve osobe u Bosni i Hercegovini uživaju prava i slobode predviđene Ustavom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim sporazumima bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

''Potpuno uvažavajući slobodu izražavanja i opredjeljenja u pogledu evociranja pojedinih povijesnih događaja, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine zauzeli su jedinstven stav da je potrebno poduzeti sve mjere kojim će se nadležne institucije i odgovorne osobe u najvećoj mogućoj mjeri suzdržati od davanja imena ulicama, javnim ustanovama ili uopće korištenja simbola u javnoj komunikaciji, koji mogu biti uvredljivi za bilo koju etničku zajednicu ili grupu u Bosni i Hercegovini'', ističe se u priopćenju Ombdusmena.

Ombudsmeni, imajući u vidu kompleksnu etničku i političku strukturu Bosne i Hercegovine, pozivaju na veći stupanj korištenja neutralnih naziva, prihvatljivih, kako ističu, za sve strane, kako se isti ne bi doživjeli kao provokacija, a u cilju uspostavljanja većeg stepena stabilnosti, uvažavanja i tolerancije.

Kopirati
Drag cursor here to close