Koliko će majki zaplakati

Mostarske mame traže promjene: Novorođenčad umire bez razloga!

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 11:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarske mame ''bijesne su i ljute'' zbog smrti tri bebe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Kažu kako se od prošle godine, kad je u bolnici preminulo deset beba, stanje nije promijenilo.

''Ideš roditi i od svih mogućih strahova imaš i taj glavni da ti beba slučajno ne mora na Pedijatriju. Jer ako ode, možda je neće biti'', rekla je članica on-line zajednice Mostarske mame, koja je željela ostati anonimna.

Loši higijenski uvjeti

Mame ističu kako bi prerano rođene bebe trebale imati poseban odjel na kojem će biti smještene.

''Pedijatrija sama po sebi nije uvjetna za mjesto gdje leže tek rođena djeca koja malte ne nemaju imuniteta. Nije mi jasno zašto se već ne osposobi mjesto u novoj bolnici za njih, zar to ne bi trebao biti prioritet?'', smatra jedna majka.

Kažu kako treba pokrenuti peticiju napravit da se djeca prebace na neko bolje mjesto od podruma. Pojedinim mamama smeta loša higijena na odjelima, a kažu da su na odjelima vidjele i žohare.

''Kad smo već kod sterilnih uvjeta na neonatologiji da li još uvijek ima žohara tamo? Ja sam bila prije 8 godina i svi koji su ulazili morali su prati ruke i staviti maske, a žohari su šetali okolo čak i po danu. Horor. Također bih spomenula i ulaske rodbine koje se poznaju sa sestrama u sobe gdje su tek rođene bebe i mame, naravno bez ikakvih procedura i sterilizacija, onako malo navrate da se druže sa svojom rodbinom bez ikakvog poštovanja prema drugim bebama i mamama'', mišljenje je jedne mame.

Zgrada nije vrijedna života

Pojedine mame kažu da su svjesne da je nemoguće potpuno iskorijeniti bolničke bakterije, ali predlažu nove aparate i novu zgradu za prijevremeno rođene bebe.

''Niti jedna zgrada nije vrijedna života. Ako nemaju način da se riješe bakterije neka presele pedijatriju, spale je do temelja. Neka kažu javnosti što je po srijedi, a ne da se krije i zataškava. Činjenica je da djeca umiru zbog raznih komplikacija i da pojedini doktori nadljudskim naporima spašavaju djecu, ali je isto tako činjenica da u Mostaru zdrava novorođenčad umiru uslijed “nekih” komplikacija i da su slučajno uz sve imala i spomenutu bakteriju. Gubitak djeteta se ne može nadoknaditi i ako bakterija postoji na pedijatriji to treba jasno reći da bi roditelji tražili adekvatnu ustanovu gdje će sigurno na svijet dovesti njihovo dijete. Koliko će majki zaplakati da bi se dozvali pameti?'', smatra jedna mostarska mama.

Zašto plaćamo osiguranje?

Neke majke ističu kako nisu ogorčene zbog liječnika koliko zbog neakvatnih uvjeta na pojedinim odjelima. Kažu kako bi najbolje bilo biti otići roditi u privatnu kliniku, te se pitaju gdje odlazi silni novac uplaćen za zdravstveno.

''Htjela sam da se "skinem" sa zdravstvenog osiguranja i taj novac sama uplaćujem u privatno osiguranje. Rečeno mi je da to ne može jer je to obavezno zdravstveno osiguranje i ja sam obavezna da ga plaćam. Da, ja jesam. Oni nisu obavezni da imaju reagense, da mi osiguraju papa test u roku u kom mi nešto taj nalaz znači, da mi osiguraju trakice za mjerenje šećera, dijabetologa koji zna sta je inzulinska pumpa itd. Ne, to nisu obavezni, sve to ja lijepo platim privatno nakon poprilične sume izdvojene za obavezno zdravstveno osiguranje'', kaže članica zajednice Mostarske mame.

Podsjećamo, javnost je potresla vijest o smrti tri novorođene bebe u SKB Mostar što je od 2015. godine već 13 smrt novorođene djece. 

Kopirati
Drag cursor here to close