Anketa

Mostarci žele izbore u 2016.

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 07:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu zaključaka „Inicijative devet stranaka“ među građanima Mostara je provedena anketa o ključnim pitanjima vezanim za trenutnu situaciju u Mostaru i održavanje lokalnih izbora.

Uzorak je rađen na 605 ispitanika anketiranih na tri punkta u gradu – na trgu Musala, Španjolskom trgu te kod zgrade Projektanta.

Predstavnici ”Inicijative devet stranaka” pitali su građanstvo nekoliko pitanja vezanih za neodržavanje izbora u Mostaru i odgovornosti za postojeći situaciju.

Prvo pitanje je formulirano ”Da li ste za to da se lokalni izbori u Gradu Mostaru održe najkasnije u 2016.godini?”, što je potvrdno odgovorilo čak 98% građana. Samo 1.2% je zaokružio ”Ne”, dok je 0.8% odgovorilo na druge načine. Mostarci u najvećem broju odgovornim za trenutnu situaciju smatraju vladajuće stranke.

Najviše podijeljenih mišljenja građani Mostara su pokazali kod pitanja treba li spojiti opće i lokalne izbore. Oko trećine anketiranih je smatralo kako treba, dok oko dvije trećine je bilo za zadržavanje postojeće situacije, odnosno da opći i lokalni izbori ostanu razdvojeni.

Predstavnici inicijative devet stranaka smatraju kako su rezultati još jedna potvrda da građani Mostara nemaju vremena za čekanje i ne žele biti taoci politika vladajućih stranaka te kako je inicijativa devet stranaka na pravom putu kada insistira da se lokalni izbori u Mostaru moraju što hitnije provesti i da Mostar konačno mora dobiti Gradsko vijeće koje će raditi u zakonskim okvirima i interesu svih građana.

”Mišljenja smo da se pod hitno treba provesti Odluka Ustavnog suda i organizirati izbori u Mostaru što je i sama anketa pokazala. Mostar ne smije nikako postati predmetom političke trgovine vladajućih stranaka. Na kraju krajeva Odluke Ustavnog Suda se provode, a ne komentiraju što očito, danas, nije slučaj u BiH", rekao je Edin Zagorčić, predsjednik mostarskog ogranka SDP-a za Dnevni list.

Anketu su provodili predstavnici podmladaka političkih stranaka koje čine Inicijativu za Mostar - devet stranaka okupljenih u zajedničku inicijativu ujedno predstavljaju i jedinu opoziciju vladajućim HDZ-u BiH i SDA.

Anketa je urađena na osnovu zaključaka zajedničkog sastanka devet stranaka na kojem je ocijenjeno kako treba ispitati stav građana Mostara o pitanju održavanja lokalnih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close