Zbog duhanskih proizvoda

Mostarci traže da se poveća udaljenost kioska od škola

Predstavnici Vijeća mladih iz Mostara sugerirali su da se ta minimalna udaljenost propiše i do 500 metara.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2017. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na središnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva poručili da zakon predviđa zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim mjestima, pri čemu su izuzeci službe i odjeli gdje borave pacijenti - mentalno oboljele osobe, te osobe na izdržavanju kazne.

Navodeći da novi zakon propisuje zabranu prodaje duhanskih proizvoda na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih institucija predstavnici Vijeća mladih iz Mostara sugerirali su da se ta minimalna udaljenost propiše i do 500 metara.

Tome su negodovanje izrazili predstavnici proizvođača duhanskih proizvoda govoreći i da je potrebno detaljnije definirati termin ''pušenja“ i da se bolje regulira oblik koji mora zadovoljavati svako pakovanje cigareta.

Također, kritika na tekst Nacrta zakona upućena je iz trgovačkih lanaca koji se ne slažu da se novim zakonom zabrani reklamiranje duhanskih proizvoda na mjestima gdje se prodaju.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić predložio je da se pri izradu prijedloga zakona podrži uvođenje posebnih prostorija za pušenje u ugostiteljskim objektima smatrajući da će na taj način biti smanjene ekonomske posljedice primjene novog zakona.

 

''Nacrt zakona ne podrazumijeva posebne prostorije jer su se one pokazale neisplativim i neefikasnim s obzirom na to da izgledaju kao male kabine, a velika su investicija. Čak i one zemlje koje trenutno imaju predviđene prostorije za pušenje idu ka trendu ukidanja takvih prostorija. Među njima je Austrija, u kojoj će od svibnja sljedeće godine uvesti potpuna zabrana pušenja u zatvorenim javnim mjestima bez ikakve mogućnosti odvojenih prostorija'', naglasila je tajnica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk.

Prema mjerenju kvalitete zraka koje je provelo Udruženje PROI zabilježeni su ekstremno visoke razine zagađenosti sitnim PM 2.5 česticama u prostorima za nepušače jednako kao i onima za pušače što predstavlja ozbiljnu prijetnju po zdravlje.

Posljedice mogućnosti odvojenih prostorija, prema važećem zakonu, vidljive su u činjenici da je više od 60 posto djece u Federaciji izloženo duhanskom dimu.

''U prosjeku, svakih 47 minuta u Federaciji BiH jedna osoba umre od bolesti čiji je glavni faktor rizika pušenje i/ili izloženost duhanskom dimu. Dakle, od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem godišnje umre 11.000 građana FBiH'', istaknula je Bodnaruk.

U tom pogledu, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar nada se da će primjenom novog zakona doći do smanjenje navedenih trendova ističući da je ''cilj da zaštiti javno zdravlje smanjujući atraktivnost i dostupnost duhanskih proizvoda, a ne da zabrani njihovu prodaju“.

Parlamentarna skupština BiH 10. srpnja 2009. godine ratificirala je Okvirnu Konvenciju o kontroli duhana po kojoj treba ispuniti tri glavne obaveze zabranu prodaje mlađima od 18 godina, zabranu reklamiranja i zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Kopirati
Drag cursor here to close