Komunalne djelatnosti

Mostarci se pitaju: Gdje su ugovori s potrošačima za komunalne usluge?

Skupljanje i tretiranje komunalnog otpada je rak rana Grada Mostara.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2020. u 17:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Komunalne djelatnosti su od javnog interesa i obavljaju se kao javne službe. Pod pojmom javnog interesa u komunalnim djelatnostima podrazumijeva se zadovoljavanje onih potreba urbanog i civilizacijskog društva koje su nezamjenjiv uvjet života i rada građana, državnih tijela i drugih subjekata. Nažalost, Grad Mostar upravo zbog nekvalitetnih komunalnih usluga sve više gubi obilježja urbane sredine'', ističu iz organizacije Pravo na grad.

Navode kako je skupljanje i tretiranje komunalnog otpada rak rana Grada Mostara.

Pročitajte još

''Dva i pol desetljeća nakon rata, Gradska uprava nije pronašla rješenje za ovaj segment komunalnih usluga. Jedan od postulata zaštite potrošača je da pružatelj usluga treba pružati usluge svim potrošačima pod istim uvjetima. Imaju li svi potrošači iste uvjete kada je u pitanju ova usluga?'', dodaju. 

''Sudeći po stanju na terenu, jednakost postoji samo u segmentu iznosa koji se plaća. No, je li korektno da isti iznos plaćaju građani koji imaju uređene lokacije i posude za otpad, oni koji imaju kontejnere polupane, bez poklopaca i točkova koji su locirani na neuređenim lokacijama koja su izvorište zaraze, oni koji imaju velike otvorene kontejnere koji su odavno trebali biti prošlost ili pak oni koji uopće nemaju u svojim naseljima kontejnere nego smeće odlažu na udaljenim lokacija najbližih naselja'', ističu iz udruženja Pravo na grad.

Potrošač ima pravo znati što plaća, kakvu kvalitetu usluge može očekivati, kako uputiti prigovor u slučaju nezadovoljstva itd.

''Sukladno Zakonu o komunalnim djelatnostima HNŽ-a pravni temelj za isporučivanje i korištenje komunalnih usluga je ugovor koji se zaključuje između isporučitelja i korisnika komunalnih usluga po pristupu'', dodaju iz udruge Pravo na grad te navode:  ''Tako bi to trebalo biti kada bi se poštivao Zakon, no u praksi to izgleda ovako'':

No, Mostarci ne samo da nemaju ugovore nego je sporno i s kojim poduzećem bi ga trebali potpisati.

''Podsjećamo, Odlukom o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru (SG Grada Mostara 7/10) poslove prikupljanja i odvoza otpada obavlja JP Komunalno, a istom Odlukom propisano je da oni bez suglasnosti gradonačelnika ne mogu ustupiti povjerene poslove.

I tako dok JP Komunalno na svoj web stranici navodi tu uslugu kao svoju djelatnost nama račune dostavljaju Komos i Parkovi.

Zanimljivo, čak su napravili i promo spot u kojem se hvale, između ostalog, i uslugom odvoza otpada'', navode dalje iz ove udruge.

U rješavanje ove dubioze nepostojanja ugovora i nadležnog poduzeća uključila se i Instituciju ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Ombudsman je želio čuti stav komunalnih poduzeća i Gradske uprave po tom pitanju te im je uputio dopise.

Odgovore i dopise možete pogledati na web stranici Pravo na grad na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close