Anketa u gradu na Neretvi

Mostarci osudili dokazivanje tko je veći Hrvat ili Bošnjak

Vijesti / Flash | 29. 03. 2016. u 16:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bacanje kamena s natpisom "Don't forget '93.", oštećenje ploče s imenima donatora obnove Starog mosta u Mostaru i bojanje šahovnice na brdu Planinica iznad Mostara koji su se dogodili proteklog vikenda uznemirili su duhove u gradu na Neretvi. Stavovi građana o uzroku događaja, koji su uglavnom osudili, su podijeljena, javlja agencija Anadolija.

Više od 20 anketiranih građana, koji su željeli ostati anonimni u razgovoru s ekipom agencije Anadolija iznijeli su podijeljene stavove.

Jedni smatraju da je sve dio "prljave "predizborne kampanje i smisleno podizanje tenzija, dok drugi vjeruju da se radi o događajima koji su se kao i mnogi do sada dogodili iz puke slučajnosti, a u Mostaru su povezani i iskorišteni kao politički trikovi za podizanje nacionalnih tenzija.

 

Komunikolog Adisa Maslo Hadžiomerović je za AA kazala da je ovo već viđen standardni scenarij dizanja nacionalnih strasti i dokazivanja tko je veći Hrvat ili Bošnjak.

"Narod to prepozna kao ugroženost i pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, onda će svako naći zaštitu u svom nacionalnom toru. To je, nažalost, dugogodišnji recept pobjede nacionalnog nad racionalnim", rekla je Maslo Hadžiomerović.

Novinarka Vera Soldo smatra da je u Mostaru očito ponovo na sceni jaka predizborna kampanja, kojoj su prethodili događaji na mostarskom brdu i Starom mostu.

"Očito je da, naravno, treba opet ljude svesti u jedan nacionalni tor, jer se mora to glasačko tijelo ponovno dosta jako animirati. To me žalosti u gradu gdje je, i ako nije bilo ovolikih godina izbora, već koliko-toliko postignuta normalizacija stanja", rekla je Soldo.

Ona je kazala da bacanje ploče s imenima donatora obnove Starog mosta i kamena "Don't forget '93" treba osuditi.

"Stari most je, što svi znamo, UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture. Naravno, oni koji su bacili tu ploču neka dobro pogledaju koje su zemlje najviše sudjelovale u njegovoj obnovi, a što se tiče bojanja za Uskrs, treba bojati jaja", rekla je Soldo.

Ugostiteljka Irma Pehilj je svojim sugrađanima poslala poruku ujedinjenja.

"Ono što imam reći jeste, Mostarci ujedinimo se i nemojmo dijeliti naš grad. Mostar je jedinstven, specifičan i najljepši grad, ne u BiH nego u cijelome svijetu. Zato se ujedinimo, ne dijelimo grad i nastavimo živjeti kao što smo uvijek i živjeli i branimo ovaj grad svim svojim srcem", rekla je Pehilj.

Vedran Arapović, magistar prava, je kazao da protekle događaje ne može smatrati predizbornim trikovima jedne ili druge strane, jer se tek bori za izborni proces koji je jako potreban.

"Nažalost, realno gledano, mislim da smo još daleko od izbora", kazao je Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close