Bevanda

Mostarci moraju izabrati svoje vijećnike

Vijesti / Flash | 11. 04. 2016. u 13:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar mora biti uređen kao i svi drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, te nije problem da se u Mostaru, kao i u drugim gradovima, osiguraju odgovarajući mehanizmi kojima bi se štitila prava konstitutivnih naroda, kao i pripadnika nacionalnih manjina, ali ne vidim nikakav razlog da se dobra rješenja, kojima se osiguravaju ta prava, ne primijene u drugim gradovima'', rekao je za portal Buka dopredsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Bevanda.

Istaknuo je kako je Hrvatska republikanska stranka već je objavila svoje prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao izborni proces za Grad Mostar, te prijedlog Ustavnih promjena kojima bi se osigurala ravnopravnost svih naroda i građana u BiH.

''Rješenje vidimo u poštivanju načela Izbornog zakona, odnosno onako kako zakon tretira višečlane izborne jedinice, kakva je grad Mostar. Uvođenjem kompenzacijskih mandata, u skladu s Člankom 1.1.7. i 9. za dodjelu onih mandata u vijeće grada Mostara, koji su predmet odluke Ustavnog suda, omogućio bi se izborni proces u gradu Mostaru, bez ikakve potrebe izmjene Ustava ili nekih većih zakonskih zahvata. Uz netaknute minimalne/maksimalne nacionalne kvote, mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa i indirektnog izbora gradonačelnika, ovo bi bilo i najprihvatljivije rješenje za svakog od konstitutivnih naroda i omogućilo bi održavanje izbora. Naknadno, unutar novoizabranog gradskog vijeća bi se diskutiralo oko uređenja grada Mostara i izmjena Statuta'', rekao je Bevanda.

Naveo je kako činjenica da Grad Mostar nema Gradsko vijeće dovela do ogromnih problema, jer od 2012. god. u Gradu Mostaru je nemoguće dodijeliti nekom građevinsko zemljište, dati bilo kakvu koncesiju na državnom zemljištu, zbog čega potencijalni investitori zaobilaze Mostar.

''Ovakvo stanje besperspektivnosti dovodi do toga da veliki broj mladih i obrazovanih napušta Grad, odlazeći u zemlje Europske unije. Posljedice ovakvog stanja ćemo osjećati dugi niz godina'', kaže Bevanda i ističe kako se ne slaže s tvrdnjama da su Mostarci podijeljeni više nego bilo koji drugi građani u BiH.

''Mostar je ipak nakon ratnih dešavanja ostao jedini multietnički grad u BiH. Građani su umorni od općeg stanja u koje su dovedeni nebrigom i neradom Parlamentarne skupštine BiH, koja pet godina nije u stanju usvojiti izmjene Izbornog zakona, te omogućiti da građani Mostara izaberu svoje vijećnike i Gradonačelnika'', kaže Bevanda.

Ističe kako prvenstvenu odgovornost za neodržavanje izbora u Gradu Mostaru snosi Parlamentarna skupština BiH, koja već više od pet godina nije u stanju donijeti odgovarajuće izmjene Izbornog zakona BiH, i osigurati građanima Mostara temeljna ljudska prava, odnosno pravo da biraju i budu birani.

''Nažalost, pregovori između ključnih aktera, nisu niti vođeni na način da se provede Odluka Ustavnog suda BiH, nego su sve vrijeme iznošeni prijedlozi o reorganizaciji Grada Mostara, koji su ne samo u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda, nego i sa odredbama Ustava FBiH, a odnose se na Grad Mostar, u čemu je prednjačila SDA. Podjela na dvije ili više općina, kako to predlažu pojedini ključni akteri, nemoguća je bez izmjene Ustava FBiH, a svjedoci smo da za tako nešto nema odgovarajuće većine u oba doma Parlamenta FBiH. Uostalom, građanima Mostara se mora omogućiti da izaberu svoje vijećnike, te da se eventualna reorganizacija Grada raspravi i usvoji u Gradskom vijeću od strane legitimno izabranih vijećnika, a ne putem nekih zakulisnih dogovora u Sarajevu ili negdje drugo'', rekao je Bevanda za Buku.

Kopirati
Drag cursor here to close