U jeku turističke sezone

Mostarci ogorčeni: Zaustavite nelegalnu gradnju kod Tepe, od kamiona i prašine ne možemo živjeti

''Građevinski inspektor je odmah jučer (18.5.2023.) izašao na teren. Radi se o objektu koji se nalazi u I zoni zaštite nacionalnog spomenika Stari grad'', rečeno je za Bljesak.info.
Vijesti / Flash | 19. 05. 2023. u 14:28 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prostor je uzurpiran jer nije bilo nikakvog javnog natječaja, u tijeku su radovi na istom.Srušeni su zidovi i stalno se vrše radovi iako turistička sezona počinje. Svi okolni objekti su ugroženi zbog prašine i kamiona koji se neometano parkiraju i prolaze iako je zabranjeno'', kažu uznemireni i zabrinuti građani Mostara, koji navode da je prostor 'Javne kuhinje' kod poznate mostarske tržnice Tepa nelegalno zauzet.

Radi se o prostoru u ulici Braće Fejića a koji je, kako ističu, do prije nekoliko dana bio prostor Javne kuhinje. Sada su, prema riječima građana, korisnici ove Kuhinje izmješteni u drugi prostor.

Sramota za grad i turizam

''Oni su hranu uzimali u prašini i takvim uvjetima da je to jedna velika sramota za ovaj grad. Od kamiona i prašine se ovdje ne može živjeti'', pričaju.

Kontaktirali smo i Službu za inspekcijske poslove Grada Mostara, gdje nam je rečeno da je po peticiji-dopisu građana iz ovog dijela Mostara, jučer (18.5.2023.) na teren izašla inspekcija, kako bi se utvrdilo stanje na terenu. Iz mostarske inspekcije ističu kako se radi o aspektu nadzora isključivo vezanom za izvođenje građevinskih radova.

''Građevinski inspektor je odmah jučer (18.5.2023.) izašao na teren. Radi se o objektu koji se nalazi u I zoni zaštite nacionalnog spomenika Stari grad. Inspektor je utvrdio na licu mjesta da su neki radovi izvođeni, ali u trenutku dolaska inspektora nije bilo izvođenja nikakvih radova, niti bilo kakvih osoba koje bi se mogle time baviti'', kazala je Jesenka Mahinić, šefica Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara za Bljesak.info.

Akt poslan Federalnoj inspekciji

Obzirom da se objekat nalazi u I zoni zaštite nacionalnog spomenika Starog grada, po službenoj dužnosti Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara je obvezna dokument, odnosno akt o onome što su zabilježili na terenu proslijediti nadležnoj inspekciji.

''To je urbanističko-građevinska inspekcija koja djeluje pri Federalnoj upravi za inspekcijske poslove'', objašnjava Mahinić, te dodaje:

''Inspektor koji je obavio nadzor je poslao dokument, odnosno obavijest nadležnoj Federalnoj građevinskoj inspekciji za poduzimanje mjera u skladu sa zakonom''.

Obzirom da je inspektor kako nam je i Mahinić rekla na teren izašao u četvrtak u posljepodnevnim satima, te tada nije zatekao bilo koga na licu mjesta, gdje su evidentno neki radovi izvođeni – građani su nam već u petak ujutro (19.5.2023.) poslali video na kojem se vidi kamion i izvođenje radova na pomenutom objektu.

U razgovoru za Bljesak.info napominju i da je video snimljen u petak u prijepodnevnim satima i da su 'izvođači' nakratko jučer (18.5.2023.) prekinuli radove jer ''su čuli da će se vršiti nadzor''.

Čeka se odgovor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close