i u vremenu nesložni

Mostar: Za godinu ili za nekoliko dana?

Vijesti / Flash | 29. 06. 2016. u 13:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za Mostar nema drugog rješenja osim da to bude jedinstven grad s podjedinicama, što zagovara i OHR, rekao je Bakir Izetbegović dodavši kako je za problem Mostara najmanje optimističan.

''Vjerovatno će se, nakon lokalnih izbora, nastaviti i ta priča, i tu će biti iznađeno rješenje prije ili kasnije. U ovom trenutku sam za Mostar najmanje optimist, ali u vezi sa SPP-om, NATO-om napravit ćemo pomak'', rekao je Izetbegović uoči službene posjete Predsjedništva BiH Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH vjeruje da će, uz neka osporavanja pred izbore, svi bitni problemi s kojima se BiH suočava biti riješeni u sljedećih godinu dana.

''Mislim da ćemo mi, sve bitne probleme s kojima se BiH suočava, riješiti u sljedećih godinu dana. Može biti nekih usporavanja sada pred općinske izbore, ali sam uvjeren da će 2017. biti posebno dobra godina za BiH'', kazao je novinarima u Sarajevu Izetbegović.

Podsjećamo, što se Mostara tiče, Izetbegovićev stav da ozbora neće biti ne podudara se sa stavovima njegova kolege u Predsjedništvu Dragana Čovića.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH smatra kako će se izbori održati u listopadu i u Mostaru. Tako je na druženju s novinarima u utorak, Čović podsjetio kako se u Mostaru izbori nisu održali već osam godina te naglasio kako će se osobno zalagati da građani tog grada izađu na izbore u listopadu ove godine.

''Osobno sam bio siguran i vjerujem još uvijek da bi bilo neodgovorno da ne bude izbora u tom gradu i učinit ću sve da to uradimo. Priča o podjeli Mostara je druga priča, s te strane imao sam stav – ostavimo to za neke druge razgovore. Uvjeren sam da trebamo u sljedećih nekoliko dana da se dogovorimo koliko je to izbornih jedinica u Mostaru. Kada svi odlučimo o izborima u Mostaru, bit će ih jer bi bilo neodgovorno da ih nema. Imamo gradonačelnika Mostara Ljubu Bešlića koji nema ovlasti i ne vjerujem da su igdje predstavnici hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH zaštićeni kao što su u to predstavnici bošnjačkog naroda u Mostaru. Pričati o majorizaciji je bespredmetno'', zaključio je Čović.

Izetbegović je pak, nedavno boraveći u Mostaru, rekao da će izbora biti ako se oni dovoljno žele. No, čini se građani žele da se izbori održe.

Tako je u anketi portala Bljesak.info od 697 ljudi, u trenutku pisanja teksta, njih 84 posto reklo kako želi izbore.

Inače, točno na današnji dan, prije godinu dana, objavili smo tekst kako su se ''Čović i Izetbegović dogovorili na završetak priče o Mostaru''.

Nakon razgovora o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, priopćeno je da su se dogovorili da se mora završiti priča o Mostaru i formiranju vlade Hercegovačko-neretvanske županije i to "u ovom tjednu".

Kopirati
Drag cursor here to close