Krug 99

Mostar više podijeljen danas nego poslije rata

Vijesti / Flash | 10. 04. 2016. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" su danas razgovarali o temi ''Etno politike blokiraju budućnost Mostara!'', a jedan od zaključaka je da građani trebaju konačno dati posljednju riječ kako urediti Grad Mostar i kako ga deblokirati iz postojeće krize.

Uvodničari današnje teme bili su Alija Behram, predsjednik Upravnog odbora Centra za mir i multietničku suradnju Mostar, Milan Račić, član Centra za mir i multietničku suradnju Mostar, Mirko Pejanović, dopisni član Akademije znanosti i umjetnosti (ANU) BiH, i redatelj Gradimir Gojer.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je u uvodnom izlaganju kazao da je riječ o etno politikama koje onemogućavaju i zaustavljaju procese izbora s namjernomda sačuvaju status quo, jer postojeće snage koje ne uspijevaju riješiti pitanje Mostara imaju cilj očuvanje takvog statusa.

Alija Behram je podsjetio da već osam godina građani Mostara nisu imali priliku birati svoju lokalnu vlast, a posljednji put je to bilo 2008.godine.

Danas je Mostar bez gradskog vijeća, kazao je on, s dvije osobe koje nadziru i kontroliraju tokove novca te odlučuju o svemu: "Jedan je gradonačelnik Ljubo Bešlić iz stranke HDZ i njegov pomoćnik, načelnik Službe za financije zet Šahović iz SDA".

Behram je naglasio da je Centar za mir i multietničku suradnju Mostar protiv podjele Mostara, ''ni na bošnjačku ni na hrvatsku avliju, s paralelnim prpračunima, načelnicima, kao što smo jednako protiv ideje HDZ-a da dominiraju gradom i sami upravljaju".

''Centar za mir je ponudio alternativno rješenje po principu pouzdanog mostarskog, multietničkog tronošca, kakav je bio i prije 123 godina kada su rješenja potpisivali predstavnici iz reda tri najbrojnija naroda i uime svih građana'', istakao je Behram.

Milan Račić, član Centra, građanin i povratnik u Mostaru kazao je da je Mostar danas više podijeljen nego poslije rata 1996. godine.

''Mostar je grad ss dvijepošte, dvije elektrodistribucije, dva klinička centra, dva univerziteta i bezbroj srednjih škola podijeljenih na lijevu i desnu stranu, te dva informativna broja, a to su apsurdi koje su stvorile dvije političke elite u Mostaru i kojima takva podjela grada odgovara'', azao je on.

Ocjena svih izlagača je da rješenje problema grada Mostara u implementaciji Odluke Ustavnog suda BiH, koja je donesena u listopadu 2010. godine, o novom Statutu Mostara i državnoj vlasti.

Ipak, Pejanović je kazao da za implementaciju presude nema dovoljno demokratskog kapaciteta, te da je "malo moguće da će HDZ i SDA postići konsenzus", ali da BiH može biti kažnjena na putu ka EU zato što se u Mostaru krše ljudska prava.

Danas će, kazao je on, Krug 99 zagovarati povećanu odgovornost institucija međunarodne zajednice a posebno visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, da se ili pritiskom ili posebnom odlukom nametnu izbori u Mostaru.

''Pozivam Valentina Inzka da nametne zakon o gradu Mostaru jer je to jedini način da se discipliniraju vođe nacionalnih stranaka, koje radi vlastitog probitka i ekonomske dobiti stranaka i tajkuna koje oni pokrivaju drže građane Mostara u zaptu'', kazao je Gradimir Gojer.

Kopirati
Drag cursor here to close