Krizni stožer HNŽ

Mostar: Virus će sigurno doći i kod nas, no ne znamo u kojoj mjeri

Avdić je poručio kako će, obzirom na zemlje u susjedstvu, virus sigurno doći i kod nas, no ne zna u kojoj mjeri.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nemamo zasad niti jedan slučaj korona virusa'', rekao je to Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ ispred Kriznog stožera ove županije na konferencije za medije koja je danas održana u Mostaru.

Avdić je poručio kako će, obzirom na zemlje u susjedstvu, virus sigurno doći i kod nas, no ne znamo u kojoj mjeri.

''Ići ćemo na to da imamo male skokove, ako i dođe do epidemije da je razvučemo i to je cilj svih ovih naših mjera'', poručio je Avdić i apelirao na otkazivanje svih skupova i poštivanje izdanih mjera od strane Kriznog stožera.

Devet sumnjivih slučajeva

U izolaciji ove županije do sada je zaprimljeno i testirano devet sumnjivih slučajeva, sve su sumnje odbačene i takvi slučajevi su, kako je istaknuto, vraćeni epidemiologu na nadzor.

''Sada imamo malo rigoroznije mjere, koje se primjenjuju i u SKB Mostar. Ono što je bitno je da smo se organizirali da budemo spremni odgovoriti korona virusnoj infekciji i spremni smo prihvatiti takve bolesnike u koliko ih bude. Zasad ih nema što ne znači da ih neće biti'', rekao je to dr. Jurica Arapović, liječnik Klinike za infektivne bolesti, koji je ispred mostarske bolnice zadužen za koordinaciju s Federalnim ministarstvom zdravstva za nadzor nad korona virusom.

Podsjetio je kako se svi oni koji dolaze iz pogođenih područja moraju javiti svome liječniku epidemiologu, staviti se pod zdravstveni nadzor.

''Veliki je pritisak na Inspektorat no kroz narednih par dana rješenja će doći. Poruka javnosti je jačati samosvijest, roditeljima, poslodavcima da budu solidarni s trenutnom situacijom jer je ovo globalni problem obzirom da je proglašena i pandemija. Također, molim za solidarnost prema javnom mijenju, da prihvate činjenice i naredbe kako su napisane i upućene prema javnosti i strogo ih se pridržavaju, da postupamo kao da imamo korona virusnu infekciju iako to trenutno na papiru nije stanje'', rekao je Arapović.

Spremni na odgovor

Naglasio je kako su spremni odgovoriti, uz epidemiološke mjere, da suzbiju tu bolest ako je na vrijeme otkriju.

''Nije lako to kontrolirati, kao što možete vidjeti situaciju u Italiji koja je postala Wuhan u Europi. Nije jednostavno donositi rigorozne odluke na području naše zemlje i možemo očekivati posljedice u raznim sektorima'', rekao je Arapović.

Podsjećamo, Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije održao je u četvrtak sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, sukladno zapovijedima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, donio zapovijedi o obustavi nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Također, obustavljen je rad dječjih vrtića na području Hercegovačko-neretvanske županije, u trajanju od najmanje 15 dana, kao i svih kulturnih i športskih događaja, kao i treninga na području ove županije.

LAŽNA VIJEST

Tijekom jučerašnjeg dana pojavio se montirani preslik vijesti s portala Bljesak.info kojim je netko, s očito lošim namjerama, želio prikazati da je portal Bljesak.info objavio informaciju kako je u Mostaru jedna osoba zaražena korona virusom.

Portal Bljesak.info sve informacije o sumnjivim osobama i njihovim testiranjima objavljuje sa strogo provjerenim izvorima, te se ovim putem ograđujemo od svih zlonamjernih pokušaja da se našteti ugledu portala, i što je još gore, nesmotrenim i prljavim rabotama unese nemir među ionako uznemireno stanovništvo.

Kopirati
Drag cursor here to close