Odgovornost

Mostar već zapeo: Ne može to riješiti Parlament

Vijesti / Flash | 27. 04. 2016. u 09:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić osporila je stavljanje na dnevni red današnje sjednice zahtjeva za razmatranje po hitnoj proceduri tri prijedloga za izmjene Izbornog zakona.

"Nikada do sada u parlamentarnoj praksi se nije dogodilo da imamo tri zakona na istu materiju", rekla je Majkić u raspravi o predloženom dnevnom redu, ističući da je riječ o složenim zakonima koji zbog toga ne mogu biti razmatrani po hitnom postupku.

Podsjetila je i na zastupničku odredbu da se u slučaju da postoji više zakona o istoj temi oni upućuju Vijeću ministara na razmatranje.

Majkić je upitala predlagače zakona u vezi s Mostarom što su čekali posljednji dan i gdje im je odgovornost.

Kritike zbog uvrštavanja na dnevni red tri zakona o izborima u Mostaru uputio je i Nikola Špirić, također zastupnik SNSD-a, koji je ocijenio da predložena rješenja ne nude zajedničku viziju, niti nagovještavaju mogućnost da se postigne dogovor o ovom važnom pitanju.

Prema njegovim riječima, Kolegij Zastupničkog doma trebao je uzeti stanku od dan-dva i pokušati dogovoriti zajednički prijedlog.

"Je li ovo igra pred očima domaće i međunarodne javnosti, a Boga molimo da ne dođemo do rješenja", rekao je Špirić i zaključio da je priča o izborima u Mostaru samo gubljenje vremena.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Staša Košarac rekao je kako nema spora o tome da je pitanje Mostara potrebno riješiti, ali to treba uraditi tako da budu zadovoljeni interesi svih.

Podsjetio je kako se u vezi s pitanjem izbora u Mostaru oglasila i Koordinacija srpskih udruženja u ovom gradu, čije će zahtjeve u obliku prijedloga zakona parlamentu BiH uputiti klubovi zastupnika SNSD-a i SDS-a.

"Imamo tri prijedloga stranaka koje čine parlamentarnu većinu što upućuje na to da danas nema ništa od rješenja ovog pitanja", ocijenio je Košarac.

Apelirao je na predlagače da povuku svoje prijedloge, te da se o Mostaru raspravlja zajedno sa prijedlogom SNSD-a i SDS-a u kojem će biti sadržani zahtjevi Koordinacije Srba iz Mostara.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić podsjetio je da 4. svibjnja Središnje izborno povjerenstvo BiH treba raspisati lokalne izbore i dodao da je Kolegij dao prijedlog dnevnog reda u skladu s poslovnikom.

Svoja rješenja za Mostar ponudili su HDZ BiH, SDP i DF, te SDA i SBB, a pet je različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona koji dolaze od različitih predlagača na dnevnom redu sjednice.

Izmjene izbornog zakona predložili su zastupnici SDP-a i DF-a Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) te zastupnici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Osim toga, zastupnici bi danas svoj stav trebali dati i na drugo uzastopno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su zastupnici SDS-a i SNSD-a.

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudaca, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje članova koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice, o kojem zastupnici raspravljaju, još je nekoliko zakonskih prijedloga koje je predložilo Vijeće ministara, ali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka što je također prijedlog Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Kopirati
Drag cursor here to close