Značajna tema

Mostar: UG 'Nešto više' o posljedicama koje ima govor mržnje po mlade

''Za mlade je govor mržnje postao normalno ponašanje. Sve uvijek počinje od šale i onoga šta drugi pišu, govore. Dakle, ponašamo se, tj. ponavljamo po šablonu'' – napominje učenik Druge Gimnazije Mostar Harun Čolić.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2024. u 21:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja građana ''Nešto više'' i uz podršku The Canada Fund for Local Initiatives (CFLI) u srijedu je u Mostaru održana konferencija pod nazivom ''Govor mržnje u Bosni i Hercegovini: Predstavljanje Analiza i Preporuka" kako bi se prvenstveno mladim osobama pojasnilo kakve posljedice po druge, ali i po njih same govor mržnje može prouzrokovati.

Veliki utjecaj na mir i sigurnost

Po riječima Adema Lisičića, projekt menadžera UG "Nešto više", tema je značajna, jer je utjecaj govora mržnje na mir i sigurnost ali i mentalno zdravlje, pogotovo mladih osoba, izuzetno velik u negativnom kontekstu.

''Svjedoci smo da govor mržnje, koji je uveliko zastupljen u komentarima na društvenim mrežama i medijskim portalima u BiH, uzrokuje opasne posljedice po pojedince i društvo u cjelini. Nije zanemarivo spomenuti i utjecaj na onoga tko širi govor mržnje jer digitalni otisak ostaje trajno i sve ga je lakše povezati s izvorom, odnosno osobom koja kasnije može imati problema zbog toga. Bitno je objasniti mladima osobama da svaka napisana riječ na internetu, u komentaru ili poruci, upućena ka nekome može biti okidač veoma loših stvari. Mladi trebaju znati da će možda jednog dana morati da se stide zbog svoje nepromišljenosti, da ne budu u mogućnosti dobiti željeni posao, stipendiju i slično'' – istaknuo je Lisičić.

Ipak, napominje kako je najvažnije da oni koji izražavaju govor mržnje znaju da postoje i osobe među njima koje prolaze kroz težak period u svojim životima i da jedna ružna riječ može dovesti do tragičnih posljedica.

Foto: Fena /  UG 

''Govor mržnje postao normalno ponašanje''

''Kroz direktan rad na ovom projektu s preko 350 sudionika osnovnih i srednjih škola uvidjeli smo pravi značaj bavljenja ovom tematikom jer je većina mladih izjavila da nikada nije razmišljala o posljedicama koje govor mržnje može proizvesti, a posebno da se to može reflektirati na njih direktno'' - dodao je Lisičić.

Radionice su ranije održane u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu, a slijede Banjaluka i Sarajevo.

''Za mlade je govor mržnje postao normalno ponašanje. Sve uvijek počinje od šale i onoga šta drugi pišu, govore. Dakle, ponašamo se, tj. ponavljamo po šablonu'' – napominje učenik Druge Gimnazije Mostar Harun Čolić.

Konferencija je organizirana u okviru projekta pod nazivom "Jačanje mira, sigurnosti, mentalnog zdravlja i jednakosti analizom govora mržnje u medijima u Bosni i Hercegovini i smanjenje njegove pojave i posljedica kroz radionice i kampanje zagovaranja".

Kopirati
Drag cursor here to close