FOTO | VIDEO

Mostar u svečanom ozračju povodom 25. godina od osnivanja HVO-a

Vijesti / Flash | 08. 04. 2017. u 10:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misom za poginule, mimohodom, paljenjem svijeća i postavljanjem cvijeća u Mostaru je započelo obilježavanje jubilarne 25. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane.

Inače, ova jubilarna obljetnica obilježena je u 42 općine na prostoru BiH, a završnica se obilježava danas u Mostaru.

Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a pozvao je još jednom sve branitelje na zajedništvo.

Pokažimo zajedništvo

''Pokažimo zajedništvo na obilježavanju završnice godišnjice HVO-a, kao i sve druge dane u godini, zaboravimo animozitete, budimo bolji jedni prema drugima, međusobno se uvažavajmo jer samo zajedničkim radom možemo očuvati čast i dostojanstvo HVO-a i čistoću Domovinskog rata'', poručio je Mladen Begić uime Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a.

Begić je, kako piše Večernji list, još jednom podsjetio da ova slavna obljetnica osnutka HVO-a budi sjećanje, ponos i zahvalnost prema svim sudionicima u Domovinskom ratu u kojem su se Hrvati borili očuvati ono što je stoljećima njihovo.

''U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu, na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga na svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku'', podsjetio je Begić dodavši kako Hrvati u obljetnicama HVO-a nikad ne slave bitke osvajanja, već borbe za ostanak. Podsjetio je i na progon koji doživljavaju hrvatski branitelji u BiH proteklih godina.

Sarajevo smatra HVO smrtnim grijehom

Vlado Šoljić, bivši ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, za HMS je rekao da se danas 25 godina poslije, uloga i značaj HVO-a uporno prešućuje u političkom Sarajevu, dok su pripadnici HVO-a istodobno na meti sudskih progona kroz koje se pokušava iskriviti povijest te omalovažiti Domovinski rat u cjelini.

Šoljić je između ostalog kazao kako Hrvatima u vrijeme kada je bijesnio rat u Hrvatskoj i kada je napadnuto Ravno nije preostalo ništa već se samoorganizirati. Unatoč ogromnom doprinosu, Šoljić je svjestan kako političko Sarajevo taj doprinos ne samo da prešućuje već ga smatra smrtnim grijehom.

''Udružena političko-obavještajno-medijska mašinerija stvorila je o HVO-u i hrvatskom političkom vodstvu najružniju moguću sliku'', upozorio je Šoljić.

Podsjetimo, Hrvatsko vijeće obrane osnovano je kao odgovor na otvorenu agresiju pod kojom se našla Bosna i Hercegovina. 08. 04. 2017. godine je dan sjećanja na one koji su braneći svoje obitelji, dom i domovinu položili ono najvrednije što su i imali svoje živote.

Poginuli i nestali

Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma HVO je preustrojen u hrvatsku komponentu Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005. godine transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u sklopu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Inače, tijekom Domovinskog rata u RH je 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih Hrvata. Kako piše Večernjak, u BiH Hrvati su imali 9909 poginulih i nestalih te 20.649 ranjenih. Ukupni hrvatski gubici iznose 23.492 poginula i nestala te 57.289 ranjenih osoba, što sveukupno čini 81.321 stradalu osobu. Od toga, u RH 50.763 ili 62 posto, a u BiH 30.588 ili 38 posto. To je 1,8% od ukupnog broja Hrvata u RH i BiH, ali broj žrtava (poginulih i ranjenih) u RH čini 1,4% od ukupnog hrvatskog stanovništva u RH, a u BiH 4% od ukupnog broja hrvatskog stanovništva.

U Mostaru održana svečana akademija u povodu 25. obljetnice utemeljenja HVO-a

U povodu obilježavanja 25. jubilarne obljetnice utemeljenja Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u subotu je u Mostaru održana svečana akademija s koje su Hrvati iz BiH i Republike Hrvatske pozvani na zajedništvo i jedinstvo te na očuvanje istine o pravednom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

U svom obraćanju nazočnima, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je HVO utemeljen da bi Hrvati obranili i očuvali svoj dom i svoju domovinu.

''To uvijek govorimo s ponosom. Prije svega zbog onih koji su dali svoje živote, onih koji su dali dijelove svoga tijela i imali odlučnosti i drskosti, te bez imalo straha uzeli križeve pa ih nosili kroz vrijeme rata, a i danas u vrijeme ovog nesavršenog mira kojeg baštinimo 22. godine... Bojim se da smo lagano počeli zaboravljati koja je žrtva dana da bismo mi danas bili ovdje i da bi hrvatski narod u BiH vrlo jasno mogao reći da je konstitutivan i da želi urediti BiH po mjeri čovjeka. Sve to danas ne bismo mogli da nije bilo HVO-a'',  istaknuo je Čović.

Dodao je kako bi, da nije bilo HVO-a i onih koji su branili hrvatski narod, bilo jako puno Uboraka, Grabovica, Trusina, Stipića livada, logora u Jablanici i Bugojnu, Uzdola...

''Uz ogromnu žrtvu koja se dala izborila se sloboda'', kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH, poručivši kako će u BiH biti hrvatskog naroda, i to jednakopravnog i uzdignute glave.

''Samo nas je 15,5 posto u BiH. Malo, ali vjerujte dovoljno. (...) Svi zajedno trebamo poslati poruku da živimo ovdje, da je ovdje naš dom i naš narod koji do kraja mora biti ravnopravan s druga dva naroda'', ustvrdio je te podvukao kako Hrvati žele BiH povesti u EU i NATO savez.

''Ne sumnjajte da ćemo do kraja ove godine imati kandidacijski status u EU i krenuti s MAP-om, jer nama drugog puta nema'', naglasio je.

Čović je govorio i o podjeli unutar hrvatskog naroda, pozvavši sve na zajedništvo i jedinstvo.

''I ovih su dana, kada se u Sarajevu izrekom svaki dan govori kako će bošnjačka ljevica birati Hrvate u BiH, a bošnjačka desnica Bošnjake i naravno sebi po mjeri urediti BiH, opet ubacili među nas dovoljno klica kako bi nas podijeli'', kazao je, naglasivši pritom kako su Hrvati iza svake 'alijanse' i 'platforme' ostali siromašniji i nemoćniji.

''No ostali su politički narod i zato i s pravom govorim: 'Bit će hrvatskog naroda ovdje u BiH'... Budemo li pojedinačni, mi smo samo kap u talasu. Koliko god ta kap bila blistava i na ovom mostarskom suncu, lako se krpom obriše i nestat će. Moramo biti zbijenih redova i vrlo jasno poslati poruku da nas ima'', ustvrdio je Čović .

Prisjetio se i svih opruženih pripadnika HVO-a i onih kojima se sudi.

''Siguran sam da je ovo vjerojatno prolomna godina jer će do kraja ove godine naša šestorka u Haagu, koja nije vodila svoj rat što god tko mislio i govorio o tome, dobiti i drugostupanjskih presudu'', kazalo je dodavši kako je uvjeren da će ona biti izrečena suprotno onoj prvostupanjskoj.

Ponovio je i kako je krajnje vrijeme da se kroz zakonodavstva BiH i Hrvatske trajno riješi pitanje hrvatskih branitelja.

''Mi ćemo ovih dana u parlamentarnu proceduru kroz sustav Hrvatskog narodnog sabora u BiH, poslati izmjene zakona i neki od njih će biti oni koji se odnose na braniteljsku populaciju. Time ćemo osigurati minimum institucionalnih osnova za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH'', naglasio je.

''Bez ustrojavanja HVO- a i zajedništva koje nas je tada vodilo u vrijeme Domovinskog rata, opstanak hrvatskog naroda zasigurno bi bio doveden u pitanje'', kazao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Naglasio je kako će kao ministar hrvatskih branitelja, učiniti sve da bi se stečena prava pripadnika HVO-a i članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja prepoznala u jedinstvenom zakonu o hrvatskih braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

''Mi ćemo svojim organiziranim pristupom, dobrom koordinacijom i međuresornom suradnjom svih službi u Hrvatskoj, posebnu pozornost posvetiti očuvanju istine o pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu. Posebno kako bismo pomogli u zaštiti i obrani osumnjičenih branitelja od onih koji danas pokušavaju izmijeniti noviju hrvatsku povijest i progoniti ratne junake iz reda hrvatskog naroda'', naglasio je hrvatski ministar.

General Stanko Sopta također je kazao kako su Hrvati na ovim prostorima opstali zahvaljujući upravo HVO-u.

''U njegovu su strukturu utkani životi preko 7 500 poginulih bojovnika, od kojih su mnogi bili mlađi od 25 godina'', ustvrdio je.

Svečanoj akademiji prethodila je misa, zatim polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, te mimohod s ratnim stjegovima.

Obilježavanje 25. obljetnice HVO- a održano je u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat pod pokroviteljstvom hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dr.sc. Dragana Čovića.

Kopirati
Drag cursor here to close