Izvještaj

Mostar: U dva mjeseca 55 osoba zatečeno u prosjačenju

Malodobnici zatečeni u prosjačenju bez pratnje roditelja/skrbnika su smješteni u JU Dječji dom Mostar.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2022. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U veljači i ožujku tekuće godine na području Grada Mostara u prosjačenju je zatečeno 26 punoljetnih osoba i 29 maloljetnih osoba, od čega šest maloljetnika bez pratnje roditelja/skrbnika.

Podatak je to iz Informacije o provedbi akcije suzbijanja prosjačenja na području Grada Mostara Centra za socijalni rad a koji će biti predstavljen mostarskim vijećnicima.

Kako se navodi u dokumentu kojeg smo imali na uvid, obavljena  su 24 izlaska na teren u spomenuta dva mjeseca, a zajedničke akcije radnika Centra i Policijske uprave Mostar su ''nastavljene i u travnju i svibnju tekuće godine jedanput tjedno u dnevnim satima''.

''Malodobnici zatečeni u prosjačenju bez pratnje roditelja/skrbnika su smješteni u JU Dječji dom Mostar. Sredstva za smještaj malodobnih osoba zatečenih u prosjačenju koji imaju prebivalište na području Grada Mostara osiguralo je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, a  trošak smještaja jednog malodobnika koji je imao prebivalište na području Zenice, plaćen je od strane Centra za socijalni rad Zenica. U prosjačenju su zatečene osobe s područja: Mostara,  Tešnja, Sarajeva, Konjica, Gračanice, Zenice, Travnika i Zavidovića'', navedeno je u izvještaju. 

Naime, akcija su, zbog povećanog problema prosjačenja, posebno povećanog prosjačenja malodobnih osoba u Gradu Mostaru, proveli socijalni radnici ovog Centra i policijski službenici Policijske uprave Mostar, uz potporu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Navedeno je i kako su tijekom provođenja akcija i smještaja djece zatečene u prosjačenju u JU Dječji dom Mostar, radnici Centra i Centar kao ustanova ''od osoba zatečenih u prosjačenju i roditelja djece zatečene u prosjačenju, doživljavali razne neugodnosti, od pogrdnih riječi, psovki, do prijetnji po život opasnim''. 

Upozorava se i kako osobe koje su zatekli u prosjačenju, a dolaze iz drugih krajeva BiH, ''nelegalno zauzimaju  površine (područje oko Željezničkog kolodvora, područje iza tržnog Centra Plaza prema Neretvi, područje Zalika, Vrapčići iza Pijace prema Neretvi ) praveći nastambe od drveta ili postavljaju kamp kućice''.

''Nelegalno zauzimajući javne površine isti stvaraju veće količine smeća, otpada i zagađuju okoliš. Prema saznanjima dobivenim na terenu postoje i kuće koje vlasnici privremeno nelegalno iznajmljuju osobama Romske populacije koje se bave prosjačenjem'', navodi se i ističe kako je ''svima dobro poznata'' jedna kuća u naselju Šehovina.

Kopirati
Drag cursor here to close