Raseljene osobe

Mostar: Trinaest najugroženijih obitelji dobilo krov nad glavom

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 13:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Potocima kod Mostara danas su dodijeljeni ključevi za 3 rekonstruirane stambene jedinice te plastenici za 13 najugroženijih obitelji raseljenih osoba koje trenutno borave u Potocima.

''Osiguravamo pravodobnu i efikasnu pravnu pomoć za korisnike prije svega za raseljene osobe i povratnike po svim pitanjima vezanim za održiv povratak. Pokrenuli smo niz postupaka vezanih za ostvarivanje spomenutih prava iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, mirovinsko invalidskog osiguranja'', rekao je Ahmet Salčin iz Udruge "Vaša prava" iz Mostara govoreći o načinu sudjelovanja ove udruge u projektu.

Salčin ističe kako su također, pokrenuti su i postupci vezani za utvrđenje uknjižbe njihovih vlasničkih prava, prije svega mislim na kategorije koje su se vratile u svoje domove, a nisu regulirale ta pitanjaa, javlja Fena.

Prema riječima više terenske pomoćnice za regiju Hercegovine pri UNHCR-u u Sarajevu Maje Hajdar, ova aktivnost dio je 8.1 milijuna eura vrijednog projekta "Podrška trajnim rješenjima revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma" koji financira Europska unija, od čega 7 milijuna iz IPA 2012 fonda, a koji sufinancira i implementira UNHCR.

Hajdar je navela kako projekt ima za cilj riješiti najteže preostale probleme ratnog raseljavanja u BiH, u kojoj trenutno živi oko 85 tisuća interno raseljenih osoba, a  do kraja 2017. godine nastoje riješiti pitanja svih tih osoba.

Projekt je višeslojan na način da ima 7 implementatora, koji svi sa svojih strana pokušavaju na zajednički način riješiti problem raseljeništva i problem onih koji su na marginama društva.

Projektom je odabrano 10 općina unutar BiH i u svim općinama su uspostavljena općinska tijela koja koordiniraju rad i koja će u budućnosti moći sama konkurirati za ovakve projekte.

Spomenuti projekt će pomoći najmanje 2400 ugroženih raseljenih i povratničkih obitelji, uključujući i žene koje su žrtve rata.

Inače, Partneri za implementaciju projekta su UNDP, UNICEF, IOM, HWA, BHLS, FLD i "Vaša prava".

Kopirati
Drag cursor here to close