Povodom 100. godišnjice Republike

Mostar: Stari most u bojama zastave Turske

Najznačajniji spomenik materijalne kulture u Mostaru i Bosni i Hercegovini – Stari most, u čast velikog jubileja, večeras je osvijetljen zastavom Republike Turske
Vijesti / Flash | 29. 10. 2023. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stota godišnjica od osnutka Republike Turkye svečano se obilježava i u Gradu Mostaru.
 
Najznačajniji spomenik materijalne kulture u ovom gradu i Bosni i Hercegovini – Stari most, u čast velikog jubileja večeras je osvijetljen zastavom Republike Turske, javlja Anadolija. Organizator je Konzulat Republike Turske u Mostaru.

Također, sutra će u Centru za kulturu ovim povodom biti organiziran svečani prijem konzula Yasara Erguna. Očekuje se veliki broj uglednih gostiju iz Mostara i Hercegovine.

Foto: Anadolija / Stari most svijetli u bojama zastave Turske

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. listopada u znak sjećanja na proglašenje 1923. godine. Republiku je proglasio Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Turska je za ovaj dan organizirala brojne događaje, večeras je piše Anadolija, na Mostu šehida priredila spektakularan vatromet.

Anadolija / Vatromet u Turskoj

TCG Anadolu, turski najveći brod domaće proizvodnje, prošao je u nedjelju kroz Istanbulski moreuz sa 100 ratnih brodova u povodu obilježavanja 100. godišnjice, a prolazak turske mornarice kroz Istanbulski moreuz, koji je najveća službena parada u povijesti zemlje, pratio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

I korisnici turskog domaćeg električnog automobila Togg prodefilirali su preko mosta "Yavuz Sultan Selim" u Istanbulu povodom obilježavanja stogodišnjice.

Foto: Anadolija  / Defile korisnika turskog Togg automobila

Ministarstvo trezora i financija Turske tiskalo je specijalni suvenir kovani novac "5 turskih lira". Specijalni suvenir "5 turskih lira", kao i posebna poštanska markica koju je pripremio turski PTT (Agencija za poštu i telegraf) predstavljeni su javnosti na svečanosti u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Anadolija / 5 turskih lira
Kopirati
Drag cursor here to close