3. listopad dan za spomen i promišljanje o ljudskim gubicima

Mostar se pridružio kampanji koja promovira dobrodošlicu za migrante u EU

Mostar je jedan od gradova koji se pridružio kampanji "No more bricks in the Wall",a čiji je cilj da 3. listopad bude proglašen Europskim danom sjećanja i dobrodošlice za sve migrante u EU.
Vijesti / Flash | 03. 10. 2019. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar jedina je organizacija izvan EU-a koja je na teritoriju svoje zemlje organizirala ovaj događaj, a koji je na isti datum pod sličnim nazivima  održan u svih 28 država EU.

Program Capital Eventa BiH počeo je u 10 sati kada je na Starom mostu u Mostaru počelo potpisivanje peticije za proglašenje 3. listopada Europskim danom sjećanja i dobrodošlice za migrante.

Bljesak.info / LDA projekt "Snapshots from the Borders

U 11 sati u Muzeju Hercegovine  predstavljan je projekt "Snapshots from the Borders" i kampanja "No more bricks in the Wall", nakon čega je na istom mjestu s početkom u 11.30 sati  prikazan dokumentarni film "Another News Story". Film istražuje pozadinske okolnosti i otkriva problematičan svijet medijskog izvještavanja u vrijeme najmasovnijeg kretanja stanovništva nakon Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz LDA Mostar.

 Inače, dana 3. listopada obilježava se obljetnica onoga što se pamti kao jedno od najgorih stradanja migranata u Sredozemlju. Naime, brod koji je prevozio više od 500 ljudi potonuo je nekoliko stotina kilometara od obale otoka Lampedusa. U brodolomu je život izgubilo 368 migranata, među kojima su bila djeca, žene i muškarci, a 155 ih je spašeno.

Bljesak.info / LDA projekt ''Snapshots from the Borders''

 

Projekt "Snapshots" kroz događaje u gradovima uključuje 19 pograničnih lokalnih vlasti i 37 asocijacija i organizacija civilnog društva, a Lampedusa će predstavljati "glavni grad Europe" kako bi se podržala peticija koja ima za cilj od institucija Europske unije zatražiti da 3. listopad bude proglašen Europskim danom sjećanja i dobrodošlice.

Gradovi uključeni u kampanju su Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Valletta, Lisabon, London, Ljubljana, Luksemburg, Madrid, Nikozija, Pariz, Prag, Riga, Sofija, Stockholm, Tallin, Varšava, Beč, Vilnius, Zagreb, te Mostar.

Foto: Bljesak.info / LDA projekt ''Snapshots from the Borders''

 

U svakom od tih gradova 3. listopada održat će se različite inicijative poput kulturnih događaja, prikazivanja dokumentarnih filmova, debata, izložbi, koncerata i slično, a sve kako bi građani postali svjesni različitih pitanja i aspekata vezanih uz fenomen migracija, te kako bi se prikupili potpisi za navedenu peticiju, priopćeno je iz LDA Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close