Rekonstrukcija vlasti

Mostar: SBB i SDA dogovorili ministarstva na 'tajnim' sastancima

Vijesti / Flash | 29. 02. 2016. u 12:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak predstavnika hercegovačkoneretvanskih županijskih odbora SBB-a, HDZ-a BiH i SDA, koji je trebao biti održan u ponedjeljak u Mostaru, odgođen je do daljnjega zbog nedolaska predstavnika SDA Edina Mušića, dpk su se predstavnici HDZ-a BiH i SBB-a Ljubo Bešlić i Osman Macić su se sastali zajedno s predsjednikom Vlade HNŽ-a Nevenkom Hercegom.

No, unatoč tomu, čini se kako je dogovor o podjeli ministarstava u HNŽ-u ipak pao. Podsjetimo, na sastanku je trebalo biti riječi o rekonstrukciji izvršne vlasti u HNŽ-u.

Ministarstva dogovorena

Osman Macić u izjavi za medije je rekao kako sastanak nije održan u punom kapacitetu, dodajući kako ga je Mušić sat vremena prije sastanka pismeno obavijestio kako ne može doći na sastanak koji je zakazan prije mjesec dana.

''Mušić je naveo kako ima opravdane razloge za nedolazak na sastanak, te je obećao kako će do kraja tjedna potvrditi održavanje sastanka. SDA i SBB su do sada imali sastanke koji nisu bili javni, ali smo načelno dogovorili pozicije na županijskom nivou, te što bi trebalo po izbornom rezultatu pripasti SBB-u i SDA-u'', rekao je Macić, govoreći da kada su u pitanju ministarstva, SBB traži dva ministarstva jedno veće i jedno manje, dok naniže omjer ide dva naprema jedan u korist SDA.

''Dva veća ministarstva su ministarstvo obrazovanja i ministarstvo financija. Mi nismo isključivo tražili koja ministarstva, samo da to bude jedno veće i jedno manje ministarstvo'', kaže Macić.

Komentirajući novinarsko pitanje Macić je kazao kako je SBB dao podršku vlasti prije svega zbog samog stanja u županiji, jer nije bilo Vlade, te bi je opet dali i u ovom trenutku.

''Tada smo rekli da naredna tri mjeseca, točnije do nove godine nećemo tražiti bilo kakvu rekonstrukciju. Od Mušića smo tada dobili informacije da će u prvom tjednu 2016. godine krenuti pregovori oko rekonstrukcije vlasti u HNŽ-u. Vjerujemo kako će se do kraja godine neke pozicije završiti, ali neke vjerojatno i neće'', zaključio je Macić.

Vlada će provesti dogovor stranaka

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako je na ovom sastanku sudjelovao kao predsjednik Vlade, koji će kada se stranke dogovore, taj dogovor provesti.

''Postojali su prethodni dogovori prije formiranja parlamentarne većine u devetom mjesecu. Dogovor je bio da, kada se stvore uvjeti za rekonstrukciju vlasti na državnoj i federalnoj razini da se SBB-u omogući ulazak u izvršnu vlast u našoj županiji i ja sam svjedočio tim prethodnim dogovorima. Danas sam bio u funkciji predsjednika vlade koji će kada se stranke dogovore, dogovor provesti. Kada će to i kako biti to je na strankama SDA, HDZ i SBB'', zaključio je Herceg, dodajući kako se danas nije razgovaralo o  resorima i pozicijama.

Kopirati
Drag cursor here to close