FOTO| VIDEO

Vježba spašavanja: Mostar pokazao sve što može

"Znate percepciju kako je u Gradu Mostaru sve ovakvo ili onakvo, međutim ovo demantira takvu sliku Grada Mostara. Dapače, pokazuje da je Grad Mostar u ovom segmentu izuzetno spreman", naglasio je Kordić.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2022. u 11:49 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jako sam ugodno iznenađen, vježba je ispala fantastično i pokazala da ipak Grad Mostar, zajedno sa svojim partnerima ima dovoljno kapaciteta i da ne daj Bože nekakve izvanredne situacije možemo dobro savladati. Znate percepciju kako je u Gradu Mostaru sve ovakvo ili onakvo, međutim ovo demantira takvu sliku Grada Mostara. Dapače, pokazuje da je Grad Mostar u ovom segmentu izuzetno spreman zahvaljujući svoja dva Doma zdravlja, zahvaljujući policiji, Oružanim snagama, GSS-u, Crvenom križu i svim akterima koji su sudjelovali u ovoj vježbi", kazao je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

Naime, on je govorio po završetku velike vježbe simulacije potresa s požarom i urušavanjem krova u Mostaru koja se održavala u utorak u krugu Izolatorija Doma zdravlje Mostar u Rodoču.

Organiziranost na nivou 

Kordić je podsjetio kako je projekt počeo prije dvije godine, a kako navodi, rezultat je "na dobrobit svih građana Grada Mostara". On je naveo kako samo ovakve vježbe "u ne daj Bože nekakvim stvarnim situacijama i stvarnim scenarijima, mogu funkcionirati na način da svi akteri ove priče pokažu maksimalnu odgovornost i opremljenost".

"Kao gradonačelnik sam presretan što imamo ovakvo organizirane službe u Gradu Mostaru", naglasio je mostarski gradonačelnik.

Podsjetimo, u vježbi su sudjelovale sve službe hitne intervencije te na taj način vježbale komunikaciju i upravljanje situacijom na terenu - od zbrinjavanja do transporta u zdravstvene ustanove.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Vježba simulacije potresa s požarom i urušavanjem krova u Mostaru

"Jedna jako impresivna pokazna vježba sa velikim brojem sudionika. Sve službe su pokazale da su spremne i da mogu odgovoriti izazovima koji su pred njima. Nažalost u svijetu vidimo da se vrlo često događaju ovakve stvari i nitko nije na to imun i jako je bitno da sve službe koje su uključene moraju biti spremne na ovakvo nešto. Ovo se može dogoditi bilo koji dan, daj Bože da se ne dogodi nikada, ali je bitno da su svi spremni. Drago mi je s aspekta službe koju ja vodim, da je policija pokazala zavidnu spremnost da u ovakvoj situaciji odgovori", naglasio je ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda.

Upoznavanje i razmjena informacija 

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH za operacije General-bojnik Ivica Jerkić istaknuo je kako je jedna od najvažnijih zadaća Oružanih snaga upravo pomoć civilnim institucijama u slučaju nepogoda.

"Od 2005. godine smo na različitim realnim situacijama, od poplava 2014., snijega u Mostaru 2012. te više požarnih sezona prepoznali izazov a to je komunikacija i koordinacija između svih sudionika sustava zaštite i spašavanja. Ovakve vježbe jako pomažu u upoznavanju, razmjeni informacija te komunikaciji i koordinaciji", naglasio je General-bojnik Jerkić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Vježba simulacije potresa s požarom i urušavanjem krova u Mostaru

Podsjetio je kako OS BiH uvode novu američku aplikaciju preko Ministarstva sigurnosti, tzv. NICS (New Generation Incident Command System) koja će u budućnosti značajno unaprijediti sistem komunikacije jer će omogućiti da svi sudionici zaštite i spašavanja budu u realnom vremenu i prostoru međusobno uvezani i da zajednički djeluju.

Velika vježba simulacije potresa u Mostaru organizirana je u sklopu projekta "Race" u suradnji mostarskog Doma zdravlja s dva prekogranična partnera, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavodom za hitnu medicinu Crne Gore.

Projekt je ovo vrijedan 940 tisuća KM, a za cilj ima povećati kvalitetu i dostupnost službi za hitnu medicinsku pomoć prekograničnih partnera.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Vježba simulacije potresa s požarom i urušavanjem krova u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close