Inicijativa građanki/na Mostara

Mostar - Podijeljeni letci o platformi ženskih prioriteta za Ustavne promjene

S obzirom na to da je trenutni Ustav BiH napisan isključivo u muškom rodu, žene su nevidljive unutar njega, što direktno doprinosi diskriminaciji i neravnopravnosti spolova.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2024. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa građanki/na Mostara u suradnji s Inicijativom Građanke za ustavne promjene u nedjelju, 10. ožujka 2024., provela je važnu aktivnost usmjerenu ka podizanju svijesti građana o neophodnosti rodno senzitivnog pristupa i afirmativnih mjera u procesu ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove aktivnosti, članice Inicijative građanki/na Mostara su dijelile letke o platformi ženskih prioriteta za Ustavne promjene, ističući ključne elemente rodne ravnopravnosti koji bi trebali biti integrirani u Ustav BiH. Jedan od ključnih aspekata koje Inicijativa Građanke za ustavne promjene naglašava jeste potreba za rodno senzitivnim jezikom unutar ustavnih tekstova.

S obzirom na to da je trenutni Ustav BiH napisan isključivo u muškom rodu, žene su nevidljive unutar njega, što direktno doprinosi diskriminaciji i neravnopravnosti spolova. Upravo iz tog razloga, Inicijativa Građanke za ustavne promjene zagovara uvođenje rodno senzitivnog jezika u Ustav kako bi se osigurala adekvatna reprezentacija i zaštita prava svih građanki.

Foto: PR / Inicijativa građanki/na Mostara

Pored toga ''Platforma ženskih priorteta za Ustavne promjene'' ističe važnost afirmativnih mjera kao sredstva za ispravljanje postojećih nejednakosti i osiguranje stvarne ravnopravnosti polova. Ove mjere su ključne u osiguravanju jednakih mogućnosti i pristupa resursima za sve građane, bez obzira na spol.

Konačno, Platforma jasno definira ravnopravnost spolova kao potpunu zabranu direktnih i indirektnih oblika diskriminacije nad ženama te promoviranje jednakih mogućnosti i prava za sve članove društva.

Uzimajući u obzir ove ključne aspekte, Inicijativa građanki/na Mostara i Inicijativa Građanke za ustavne promjene nastavljaju svoj rad u borbi za rodnu ravnopravnost i promjene u okviru koje će osigurati pravednost i inkluzivnost za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close