Međunarodni dan borbe protiv korupcije

O korupciji u Mostaru: Svaka županija mora imati kredibilan antikorupcijski sustav

Eric Larson istaknuo je da je korupcija u BiH raširena i da predstavlja egzistencijalnu prijetnju opstanku BiH, da korupcija tjera ljude iz države i kako je ona glavna kočnica investitorima koji žele uložiti u BiH.
Vijesti / Flash | 09. 12. 2021. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FENA/Tomislav Glamuzina / U Mostaru obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

U četvrtak je u Mostaru održana Konferencija o integriranim istragama u predmetima korupcije, kojom je obilježen 9. prosinca - Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Organizator događaja bili su Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, a prema Programu INL Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Županije Sarajevo Erduan Kafedžić rekao je da se ova konferencija održava u Mostaru kako bi se unaprijedila borba protiv korupcije na prostoru čitave Federacije.

''Na ovaj način šaljemo poruku da svaka županija mora imati kredibilan antikorupcijski sustav kao što mi to imamo u Sarajevu. Nažalost, on trenutačno postoji samo u Kantonu Sarajevo i to nije dobro. Ovaj sustav želimo umrežiti i staviti u funkciju građanima na području čitave Federacije BiH'' - rekao je Kafedžić.

Korupcija je egzistencijalna prijetnja opstanku BiH

Po njegovim riječima, njihov model je dobar i druge županije ga također pokušavaju implementirati, poput Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Naglasio je kako je potpisan i memorandum o suradnji sa županijskim tužiteljstvom u Sarajevu te da očekuje da se i na tome polju popravi koordinacija i podigne učinkovitost u borbi protiv korupcije.

Savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo ispred Veleposlanstva SAD-a u BiH Eric Larson istaknuo je da je korupcija u BiH raširena i da predstavlja egzistencijalnu prijetnju opstanku BiH, da korupcija tjera ljude iz države i kako je ona glavna kočnica investitorima koji žele uložiti u BiH.

''U sljedeća dva dana konferencije fokusirat ćemo se na integrirane istrage i pristup cijelom društvu u borbi protiv korupcije. To znači da se nećemo fokusirati na pojedinačne predmete, već na problem korupcije općenito. Integrirane istrage zahtijevaju agresivnu upotrebu administrativnih procedura kao što su otpuštanje onih bez odgovarajućih kvalifikacija i onih sa lažnim diplomama, poništavanje ilegalnih ugovora o javnim nabavkama, poništavanje nepravilno izdanih građevinskih dozvola'' - kazao je Larson.

Istaknuo je kako će SAD surađivati s onim stranama koje su iskrenu posvećen borbi protiv korupcije.

''Borba je protiv korupcije je vaša''

''Već smo potpisali memorandum o suradnji s Kantonom Sarajevo i Distriktom Brčko, a obavili smo i preliminarne razgovore sa službama u oba entiteta. Surađivati ćemo samo s onima koji su predani ovome cilju. Imali smo potpisan i memorandum sa Zeničko-dobojskom županijom koji je veleposlanik Nelson suspendirao jer je procijenio da nisu iskreno posvećeni borbi protiv korupcije'' - rekao je Larson.

Dodao je kako je u borbi protiv korupcije potrebna široka suradnja između agencija, policije te posebice sudstva koje mora efikasno i pošteno procesuirati one u predmetima korupcije. Osim unutardržavne suradnje, mora se povezati i s regionalnim i međunarodnim agencijama, istaknuo je Larson.

''Kao što je naglasio veleposlanik Nelson, potrebna je suradnja sa susjednim zemljama kako one ne bi postale odredišta gdje će završiti nezakonito stečena sredstva. Građani BiH trebaju shvatiti da imaju moć promjene svojim akcijama, a posebno se moraju potruditi da ne vjeruju lažnim patriotima iz reda sva tri konstitutivna naroda koji koriste etno-nacionalizam da odvuku pažnju s korupcije. Na kraju, borba protiv korupcije je vaša borba, a SAD su spremne pomoći u vašim nastojanjima'' - poručio je Larson.

Kopirati
Drag cursor here to close