Bez dogovora

Mostar: Na ''srpski sastanak'' nisu došli Bošnjaci

Vijesti / Flash | 11. 05. 2016. u 10:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak u Mostaru koji su organizirali srpski predstavnici održava se bez SDA i SBB-a. Prema atmosferi koja je vladala u gradskoj vijećnici u kojoj se sastanak održao čini se da će Mostar opet ostati bez dogovora.

Kako doznajemo SDA je najavila kako neće nazočiti sastanku, dok se nagađaju razlozi nedolaska SBB-a.

Možda je sve na tragu jučerašnjeg priopćenja SDA koji optužuje hrvatsku stranu da opstruira sastanke te iznosi ''dezinformacije nakon sastanaka''.

Podsjećamo, Gradski odbor SDA Mostar je priopćio da ''HDZ BiH kroz cijeli pregovarački proces oko budućeg uređenja Mostara vrlo vješto koristi resursom stranaka koje svoj politički i izborni kredibilitet crpe iz bošnjačkog biračkog tijela.

Naime, HDZ BiH u svakom novom krugu pregovora, prema svojim potrebama daje politički legitimitet strankama koje imaju probošnjački prefiks, a čiji prijedlozi oko budućeg uređenja Mostara imaju elemente koji odgovaraju hrvatskim nacionalnim interesima i predstavlja ih kao stranke koje imaju demokratske principe i razvijen osjećaj za suživot''.

U priopćenju je navedeno kako je nakon sastanka Gradskog Odbora SDA, HDZ-a i SBB koji se održao 6. svibnja, SDA kao i nebrojeno puta do sada u spomenutim izvještajima okarakterizirana kao stranka koja se zalaže za podjelu Mostara uz jedan karakterističan novitet.

''Dosadašnja terminologija koja je apostrofirala da to čine SDA-HDZ, zamijenjena je izricanjem optužbe samo na račun SDA, dok su svi ostali politički akteri za 'jedinstven' Mostar, uključujući i HDZ BiH!'', navodi SDA ističući kako ovakve manipulacije i potpune zamjene teza SDA doživljava kao vrlo opasnu političku retoriku, čiji je ''krajnji cilj uređenje Mostara prema željama HDZ BIH, na što SDA nikada neće pristati''.

''HDZ BIH je sada pozvao SDP, DF na povratak pregovorima s namjerom da izvrše dodatni pritisak na SDA da odstupi od svojih stavova i prikloni se željama HDZ BIH'', navodi mostarska SDA i dodaje kako HDZ BiH vješto ubacuje smutnju među stranke koje svoj izborni rezultat crpe uglavnom u bošnjačkom biračkom tijelu pokušavajući unositi neistine o podjelama unutar bošnjačkog korpusa, pa čak i samih stranaka.

Inače, sastanak stranaka je organiziran na inicijativu Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru. Oni su također iznijeli prijedlog rješenja za Mostar.

Prijedlog se temelji na tome da Mostar ostaje jedinstven grad i jedna izborna jedinica, a u Gradsko vijeće Mostara vijećnici bi se birali sa dvije liste.

Trinaest vijećnika, po četiri pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih se biraju sa jedne kandidatske liste koja se sastoji od imena kandidata razvrstanih po pripadnosti narodima. Birač bi mogao glasati za najviše četiri kandidata iz reda jednog naroda ili jednog iz reda ostalih. Izabrani bi bili oni koji dobiju najviše glasova.

Sa druge liste bi se birala 22 vijećnika po sustavu proporcionalne zastupljenosti političkih partija, koalicija i liste nezavisnih kandidata kako predviđa Izborni zakon BiH.

U prijedlogu stoji i da u Gradskom vijeću nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 predstavnika. Novost koju donosi srpski prijedlog je i izravan izbor gradonačelnika Mostara i dva zamjenika gradonačelnika.

Od jednoga Mostarca smo čuli zanimljivu konstataciju: Sastanak počinje točno u podne, što asocira na istoimeni film, za koji znamo kako je završio, ali kako će završiti današnji sastanak, veliko je pitanje.

Kopirati
Drag cursor here to close