OSCE

Mostar je diskriminiran zbog neodržavanja izbora

Vijesti / Flash | 21. 09. 2016. u 12:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Misije OSCE-a u BiH, u Mostaru je održan sastanak Inicijative 'Foruma protiv diskriminacije' na kojem su razmjenjene informacije o trenutnim problemima i pitanjima diskriminacije, o novim projektnim aktivnostima, te o okončanju liste do sada identificiranih pitanja diskriminacije.

Po riječima organizatora, navedena lista će se koristiti na regionalnim konsultacijama za izradu državne Strategije za borbu protiv diskriminacije i Strategije za zaštitu i promociju ljudskih prava.

"Cilj Inicijative Foruma protiv diskriminacije u Mostaru je da služi kao platforma za razmjenu informacija i iskustava, izgradnju kapaciteta i povezivanje među organizacijama civilnog društva, lokalnih vlasti, besplatne pravne pomoći i ostalih profesionalaca koji su aktivni na području diskriminacije i zaštite ljudskih prava", kazala je službenica za ljudska prava u Uredu OSCE-a u Mostaru Agnese Andreucci.

Dodala je kako današnji sastanak uključuje razmjenu informacija o trenutnim problemima i pitanjima diskriminacije i relevantnim aktivnostima povodom toga kako na području HNŽ tako i na području Zapadnohercegovačke županije.

Predsjedavajuća Inicijative 'Foruma protiv diskriminacije' Memnuna Mahić govorila je o aktivnim problemima diskriminacije, te podcrtala kako bi tabela identificiranih problema diskriminacije trebala biti podloga dvjema spomenutim državnim strategijama.

"Nadamo se da će svi sudionici koji su uključeni u ovaj forum svojim aktivnim primjerima i svojim komentarima dati odgovarajući poticaj da ta strategija ne bude samo neko slovo na papiru u nizu mnogih strategija, nego da se ona ograniči vremenskim rokom i da ništa ne prepustimo slučaju", kazala je Mahić, ističući kako je veliki problem predstava nepostojanje načina da se realizira ono što je napisano u dokumentima.

Po njenim riječima, današnji forum se osvrnuo i na diskriminaciju Grada Mostara zbog neodržavanja lokalnih izbora u tom gradu, navodeći da je to diskriminirajuće za sve građane Mostara, te da smatraju kako da se stvara grad slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close