Ekološki prihvatljiv autobus

Mostar: Japan donirao autobus, moći će ga koristiti i osobe s invaliditetom

"Nadamo se da će njegova upotreba doprinijeti BiH pri ispunjavanju raznih mjera i ekoloških reformi u budućnosti koje su neophodne za ulazak u EU".
Vijesti / Flash | 24. 01. 2023. u 16:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Japana donirala je Gradu Mostaru i poduzeću "Mostar Bus" novi i ekološki prihvatljiv autobus vrijedan 155.000 maraka.

"Mostar je jedna od najvažnijih turističkih destinacija BiH, a nama je poznato da 1,15 milijuna ljudi, uključujući građane Mostara i turiste iz cijelog svijeta, koristi usluge javnog prijevoza svake godine te prepoznajemo važnost poboljšanja usluga javnog prijevoza u ovom gradu", izjavio je na svečanosti predaje novog autobusa veleposlanik Japana u BiH Masami Kinefuchi.

Video: Vlada Japana donirala autobus poduzeću 'Mostar Bus', moći će ga koristiti i osobe s invaliditetom

On je podsjetio kako je Japan 2002. godine donirao Mostaru 36 autobusa, ukupne vrijednosti 6,8 milijuna eura, od kojih je danas njih još 30 u uporabi.

"BiH je postigla ekonomski oporavak i razvoj te je teško osigurati veliku bespovratnu pomoć kao u prošlosti, ali smo nakon razmatranja odlučili donirati jedan novi autobus u vrijednosti od 155.000 maraka kroz program bespovratne pomoći malih razmjera koje provodi Veleposlanstvo Japana. Iako je ovo mali doprinosi, vjerujemo da će ovaj autobus biti koristan u svakodnevnim potrebama ljudi koji žive u ovome gradu", kazao je japanski veleposlanik.

Foto: Fena / Masami Kinefuchi

Dodao je i kako je važno što je novo vozilo ekološki prihvatljivo.

"Nadamo se da će njegova upotreba doprinijeti BiH pri ispunjavanju raznih mjera i ekoloških reformi u budućnosti koje su neophodne za ulazak u EU. Ovaj bus s novom tehnologijom tome može pomoći i služiti kao primjer. Vlada Japana također podržava izgradnju kapaciteta usluga javnog prijevoza i mjera očuvanja okoliša u drugim većim gradovima u BiH", poručio je japanski veleposlanik.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je veleposlaniku i japanskoj vladi na velikodušnoj donaciji.

"Konačno smo završili ovaj projekt, koji radimo zajedno s japanskom vladom još od prošle godine. Ovo je sve u kontekstu opredijeljenosti gradske uprave da postavi javni gradski prijevoz tamo gdje treba biti. Svi ste svjesni kako je za vrijeme pandemije koronavirusa poduzeće 'Mostar Bus' bilo jedno od najjače pogođenih gradskih poduzeća i drago mi je da vidimo izvjesne pomake u oporavku", rekao je Kordić.

Foto: Fena / Mario Kordić

Gradonačelnik je najavio kako će se pored obnove voznog parka pažnja posvetiti i uređivanju autobusnih stajališta.

Direktor poduzeća 'Mostar Bus' Damir Marić također je zahvalio japanskoj vladi, kao i gradonačelniku Kordiću koji je bio inicijator ove donacije.

"Radi se o donaciji u vrijednosti oko 160.000 maraka, a doniran je mini-bus dužine 7 metara i kapaciteta od 41 putnika, od toga 25 mjesta za sjedenje i 16 mjesta za stajanje. Autobus će zasigurno povećati kvalitetu javnog gradskog prijevoza te nadasve povećati sigurnost u njemu", kazao je Marić.

Foto: Fena / Damir Marić

Za razliku od ostalih gradskih autobusa, novi autobus ima pomoćni ulaz za invalide.

"Autobus će najviše prometovati prema bolnici na Bijelom brijegu i osigurati će mogućnost ulaska i izlaska osoba s invaliditetom, posebno onih koji idu u bolnicu. Autobus je nov, a sutra ide u upotrebu", dodao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close